Pəhriz təkcə bədən quruluşunuza və
ürəyinizə deyil, beyninizə də təsir edir. Alimlər daim zehni aydınlığı daha
uzun müddət saxlamağa və yaşa bağlı yaddaşın azalmasına kömək edəcək pəhriz
axtarırlar.
Yaxın vaxtlara qədər Aralıq dənizi
pəhrizi beyin üçün ən faydalı pəhriz adını daşıyırdı. Bununla belə, Missuri
Universitetinin tədqiqatçıları yeni bir perspektiv təklif edirlər. Onlar
yağlarla zəngin və karbohidratlarla zəngin ketogenik pəhrizin beyin enerjisini
qoruya və bilişsel qocalmanı ləngidə biləcəyinə inanırlar.
Siçanlar üzərində aparılan
təcrübələrdə keto pəhrizi APOE4 genini (Alzheimer xəstəliyi üçün əsas genetik
risk faktoru) daşıyan qadınlara sağlam bağırsaq mikrobiomunu və beyin enerji
səviyyələrini saxlamağa kömək etdi.
Tədqiqatçılar bunu APOE4
daşıyıcılarının beyninin qlükozadan daha az səmərəli istifadə etməsi və keto
pəhriz tərəfindən istehsal olunan ketonların alternativ enerji mənbəyi təmin
edə bilməsi və neyronları deqradasiyadan qoruya bilməsi ilə izah edirlər. Bu,
bir daha sübut edir ki, qidalanmaya genotip, mikrobiom, yaş kimi müxtəlif
amilləri nəzərə alaraq fərdi yanaşmaq lazımdır.
Beyin sağlamlığı qocalıqdan çox
əvvəl nəzərə alınmalıdır və fərdiləşdirilmiş pəhrizlər uzunömürlülüyün açarlarından
biri ola bilər.
News365.az