Qoxu
hissi hisslərimizin ən sirli hissələrindən biri olaraq qalır. Lakin o, bizi hər
gün müşayiət edir. Alimlər tərəfindən aparılan yeni bir araşdırma beynin
qoxuları necə emal etdiyini daha yaxşı anlamağa kömək edir.
News365.az xəbər verir ki, Tokio Universitetinin alimləri beynin
qoxulara necə reaksiya verdiyini araşdırdılar.
Təcrübə
zamanı onlar müxtəlif qoxuları udmuş könüllülərin beyin fəaliyyətini qeyd
etdilər. İştirakçılar həmçinin qoxunun aşkarlanması, identifikasiyası və fərqləndirilməsi
üçün anketlər və testləri doldurdular.
Tədqiqatçılar
qoxunun başlamasından demək olar ki, dərhal sonra baş verən erkən beyin fəaliyyət
dalğasını aşkar etdilər. Bu dalğa onun tanınması ilə, intensivliyi isə qoxunun
fərqləndirilməsinin dəqiqliyi ilə əlaqələndirildi. Sonrakı fəaliyyət dalğası
qoxunun xoşagələnlik dərəcəsini əks etdirirdi. Onun keyfiyyəti insanın gündəlik
həyatda qoxuların xoşagələnliyindən xəbərdar olması və qiymətləndirməsi dərəcəsi
ilə əlaqəli idi.
Xülasə,
müəlliflər qoxunun başlamasından sonrakı ilk anlarda beyin əsasən onun fərqləndirilməsi
üçün zəruri olan aromanın obyektiv molekulyar xüsusiyyətlərini kodlaşdırdığı qənaətinə
gəldilər. Yalnız sonradan "xoşluq" kimi subyektiv hisslər formalaşmağa
başlayır. Bu tapıntılar qoxu pozğunluqlarının qiymətləndirilməsinə və qoxu
funksiyasının yaxşılaşdırılması üçün yeni yanaşmaların hazırlanmasına kömək edə
bilər.
News365.az