Bayramlar yaxınlaşır və bu bayramlar özləri ilə birlikdə şən ziyafətlər
gətirir. Nəzərə alaq ki, bayram süfrələrində spirtli içkilər xüsusi yer tutur.
Ona görə də bu məsələ tədqiqatçıların diqqətini çəkib.
News365.az xəbər verir ki,
Florida Atlantik Universiteti Tibb Kollecinin alimləri spirtli içki
istehlakının riskləri ilə bağlı 62 tədqiqatın sistematik icmalını aparıblar.
Risk yalnız istehlakın miqdarından və tezliyindən deyil, həm də
yaşdan, cinsdən, irqdən, təhsil səviyyəsindən, gəlirdən, genetikadan, həyat tərzindən
və piylənmə və xroniki qaraciyər xəstəliyi kimi komorbidliklərdən asılı imiş. Yaşlıların,
sosial cəhətdən əlverişsiz qrupların və komorbidlikləri olan insanların ən həssas
olduğu müəyyən edilib. Müəlliflər spirtli içkinin mənfi sağlamlığa təsirinin əsasını
təşkil edən bioloji mexanizmlərin asetaldehid vasitəsilə DNT zədələnməsi, hormonal
dəyişikliklər, oksidləşdirici stress, immunitet sisteminin zəifləməsi və
kanserogenlərə artan məruz qalma olduğunu müəyyən ediblər.
Hətta orta miqdarda istehlakın belə döş, yoğun bağırsaq, qaraciyər,
ağız, qırtlaq, qida borusu və mədə xərçəngi riskini artırdığı aşkar edilib.
Alkoqol da proqnozu pisləşdirir, məsələn, alkoqollu qaraciyər xəstəliyində. Tədqiqatçılar
vurğulayırlar ki, sadəcə alkoqolun məhdudlaşdırılması riski azaltmaq üçün kifayət
deyil. Sağlam həyat tərzini qorumaq və alkoqolun sağlamlığa təsirini artıran əlaqəli
amilləri nəzərə almaq da vacibdir.
News365.az