Tünd şokalad bioloji qocalmanı ləngidir

Tünd şokalad bioloji qocalmanı ləngidir
15:43

Şokolad ənənəvi olaraq sağlamlığa zərərli hesab olunur. Lakin tədqiqatlar potensial olaraq əhəmiyyətli təsirlərə malik bioloji cəhətdən aktiv komponentləri tapmağa davam edir.

News365.az xəbər verir ki, London Kral Kollecinin tədqiqatçıları tünd şokoladda əhəmiyyətli miqdarda mövcud olan bitki alkaloidinin bioloji qocalmanı yavaşlatmaqla əlaqəli ola biləcəyini aşkar ediblər.

1600-dən çox iştirakçı da daxil olmaqla iki böyük Avropa nümunəsində qanında teobromin səviyyəsi yüksək olan insanlar xronoloji yaşlarından daha aşağı bioloji yaş nümayiş etdiriblər. Bu yaş hüceyrə sağlamlığının markerləri olan DNT metilasiyası və telomer uzunluğu ilə qiymətləndirilib. Təsiri lokallaşdırılıb: kakao və qəhvədən alınan digər birləşmələr belə bir əlaqə göstərməyib.

Alimlər bitki alkaloidlərinin gen funksiyasına - onların necə açılıb-söndürülməsinə təsir göstərə biləcəyini və bununla da qocalma prosesinə təsir göstərə biləcəyini fərz edirlər. Lakin mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bu, tünd şokolad istehlakını dərhal artırmaq üçün bir səbəb deyil: tərkibində şəkər və yağ çoxdur və teobromin ilə qocalma nisbəti arasındakı əlaqə hələ də diqqətlə araşdırılmasını tələb edir.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada