Şokolad ənənəvi
olaraq sağlamlığa zərərli hesab olunur. Lakin tədqiqatlar potensial olaraq əhəmiyyətli
təsirlərə malik bioloji cəhətdən aktiv komponentləri tapmağa davam edir.
News365.az xəbər verir ki,
London Kral Kollecinin tədqiqatçıları tünd şokoladda əhəmiyyətli miqdarda
mövcud olan bitki alkaloidinin bioloji qocalmanı yavaşlatmaqla əlaqəli ola biləcəyini
aşkar ediblər.
1600-dən çox
iştirakçı da daxil olmaqla iki böyük Avropa nümunəsində qanında teobromin səviyyəsi
yüksək olan insanlar xronoloji yaşlarından daha aşağı bioloji yaş nümayiş
etdiriblər. Bu yaş hüceyrə sağlamlığının markerləri olan DNT metilasiyası və
telomer uzunluğu ilə qiymətləndirilib. Təsiri lokallaşdırılıb: kakao və qəhvədən
alınan digər birləşmələr belə bir əlaqə göstərməyib.
Alimlər
bitki alkaloidlərinin gen funksiyasına - onların necə açılıb-söndürülməsinə təsir
göstərə biləcəyini və bununla da qocalma prosesinə təsir göstərə biləcəyini fərz
edirlər. Lakin mütəxəssislər vurğulayırlar ki, bu, tünd şokolad istehlakını dərhal
artırmaq üçün bir səbəb deyil: tərkibində şəkər və yağ çoxdur və teobromin ilə
qocalma nisbəti arasındakı əlaqə hələ də diqqətlə araşdırılmasını tələb edir.
News365.az