Alimlərin çoxu orta səviyyədə qəhvə
istehlakının zərərdən daha çox fayda gətirdiyi ilə razılaşırlar.
News365.az xəbər verir ki, Nutrients
jurnalında dərc edilmiş yeni icmalda bu mövzuda yüzdən çox tədqiqatın xülasəsi
dərc olunub.
Dünya üzrə böyük kohort
tədqiqatlarının təhlili göstərir ki, gündə 3-5 stəkan ümumi ölüm və ciddi
xəstəliklərin riskinin azalması ilə əlaqələndirilir: ürək-damar və diabetdən
tutmuş insult, xroniki xərçəng növləri, hətta bəzi növlər, xroniki tənəffüs
xəstəlikləri və bəzi xəstəliklər qaraciyər və endometrium). Üstəlik, həm
kofeinli, həm də kofeinsiz qəhvə faydalıdır.
Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki,
şəkər və qaymaq müsbət təsiri azalda bilər, həddindən artıq istehlak isə
narahatlıq və yuxu pozğunluğuna səbəb ola bilər. Hamilə qadınlar üçün bir limit
tövsiyə olunur: gündə 200 mq-dan çox olmayan kofein. İcmalın müəllifləri
qəhvənin insan orqanizminə faydalı təsir mexanizmlərini müzakirə edərək, onun
qlükoza balansını yaxşılaşdırdığını, fiziki aktivliyi və yağların
oksidləşməsini gücləndirdiyini, ağciyərlərin fəaliyyətini dəstəklədiyini və
iltihabı azaltdığını vurğulamışlar. Qəhvə xroniki xəstəliklərin riskini
azaltmaqla yanaşı, ümumi rifaha təsir edir, həmçinin konsentrasiyanı artırır,
atletik performansı yaxşılaşdırır və hətta əməliyyatdan sonra bağırsaqların
bərpasını sürətləndirir.
Məlumatlar əsasən uzunmüddətli
müşahidələrə əsaslansa da, tədqiqatçılar gələcək randomizə edilmiş klinik
sınaqlara və müxtəlif növ qəhvə və əlavələrin daha ətraflı təhlilinə ehtiyac
olduğunu qeyd edirlər.
News365.az