Qəhvənin insan sağlamlığına daha bir faydası öyrənilib

Qəhvənin insan sağlamlığına daha bir faydası öyrənilib
02 Sen 2025 16:36

Alimlərin çoxu orta səviyyədə qəhvə istehlakının zərərdən daha çox fayda gətirdiyi ilə razılaşırlar.

 

News365.az xəbər verir ki, Nutrients jurnalında dərc edilmiş yeni icmalda bu mövzuda yüzdən çox tədqiqatın xülasəsi dərc olunub.

 

Dünya üzrə böyük kohort tədqiqatlarının təhlili göstərir ki, gündə 3-5 stəkan ümumi ölüm və ciddi xəstəliklərin riskinin azalması ilə əlaqələndirilir: ürək-damar və diabetdən tutmuş insult, xroniki xərçəng növləri, hətta bəzi növlər, xroniki tənəffüs xəstəlikləri və bəzi xəstəliklər qaraciyər və endometrium). Üstəlik, həm kofeinli, həm də kofeinsiz qəhvə faydalıdır.

 

Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, şəkər və qaymaq müsbət təsiri azalda bilər, həddindən artıq istehlak isə narahatlıq və yuxu pozğunluğuna səbəb ola bilər. Hamilə qadınlar üçün bir limit tövsiyə olunur: gündə 200 mq-dan çox olmayan kofein. İcmalın müəllifləri qəhvənin insan orqanizminə faydalı təsir mexanizmlərini müzakirə edərək, onun qlükoza balansını yaxşılaşdırdığını, fiziki aktivliyi və yağların oksidləşməsini gücləndirdiyini, ağciyərlərin fəaliyyətini dəstəklədiyini və iltihabı azaltdığını vurğulamışlar. Qəhvə xroniki xəstəliklərin riskini azaltmaqla yanaşı, ümumi rifaha təsir edir, həmçinin konsentrasiyanı artırır, atletik performansı yaxşılaşdırır və hətta əməliyyatdan sonra bağırsaqların bərpasını sürətləndirir.

 

Məlumatlar əsasən uzunmüddətli müşahidələrə əsaslansa da, tədqiqatçılar gələcək randomizə edilmiş klinik sınaqlara və müxtəlif növ qəhvə və əlavələrin daha ətraflı təhlilinə ehtiyac olduğunu qeyd edirlər.


News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada