Soğanı sağlam saxlamağın 3 sadə yolu

Soğanı sağlam saxlamağın 3 sadə yolu
15:46

Payız və qışda soğanı saxlamaq xeyli çətin olur. Bu aylarda soğanlar ya çürüyür, ya da cücərir. Və  nəticədə soğan möhkəmliyini və dadını itirir.

News365.az  xəbər verir ki, aparılan araşdırmalardan sonra  məlum olub ki, soğanın tez xarab olmasının səbəb nadir hallarda zirzəmidə olur. Əksər hallarda isə bu hal məhsul sahiblərinin yol verdiyi üç sadə səhv ucbatından baş verir.

1. Birinci səhv: Üstləri erkən kəsmək

Bir çox insanlar, sürətlə qurudulmasını təmin etmək üçün soğanın üstünü dərhal kəsmək lazım olduğuna inanır. Bu səhvdir. Üstlər ampulün xarici dünya ilə təbii əlaqəsidir və bu əlaqə vasitəsilə o, bütün lazımi qidaları və qalıq nəmi udmağa davam edir.

Kök yaxası təbii şəkildə quruyana qədər, ampul hələ yetişmə prosesini tamamlamamışdır. Əgər onu erkən kəssəniz, qoruyucu tərəzi düzgün formalaşmaya bilər və yaxası açıq və möhürsüz qalacaq. Bu, nəm və bakteriyaların nüfuz etməsi üçün ideal bir yol yaradır, erkən çürüməyə və cücərməyə səbəb olur.

Beləliklə, qaydalara əməl edin: soğanı tez-tez hörərək üstləri ilə qurudun. Bu, boyun öz-özünə bağlanmasına və etibarlı qoruyucu təbəqə yaratmasına imkan verir.

2. İkinci səhv: düzgün olmayan qurutma

Soğanları qurutmaq üçün bir neçə günəşli gün kifayət deyil. Soğanların tam yetişməsi və quruması üçün daha uzun müddət, təxminən on-on dörd gün tələb olunur.

Qurutma üçün ən yaxşı yer, yaxşı hava sirkulyasiyası olan kölgəli bir sahədir, məsələn, tövlə altında və ya çardaqda. Birbaşa günəş işığı xarici tərəziləri quruda bilər, onların çatlamasına səbəb olur, nəmlik isə çürüməyə səbəb olur.

Dibində nəm yığılmasının qarşısını almaq üçün soğan vaxtaşırı çevrilməlidir. Yalnız zirvələr tamamilə qurudulduqdan sonra, təxminən 2 sm uzunluğunda kiçik bir "quyruq" buraxaraq, kəsilməlidir. Bu quyruq təbii tıxac rolunu oynayır, havanın və nəmin nüfuz etməsinə mane olur, cücərməni gecikdirir.

3. Üçüncü səhv temperaturdur.

Bir çox insanlar soğanı soyuqda saxlamaqdan qorxur, lakin bu tamamilə doğru deyil. İsti soğan sortları soyuğa əhəmiyyət vermir və təxminən 1-2 ° C temperaturda yaxşı saxlayır. Rütubət əsl düşməndir.

Saxlama üçün optimal rütubət 75-80% -dir. Əgər ətrafdakı hava su ilə həddindən artıq doymuş olarsa, bu həddi aşarsa, soğanın quru, qoruyucu pulcuqları bu artıq nəmi udaraq süngər kimi fəaliyyət göstərməyə başlayır. Bu, təbii qoruyucu maneəni məhv edir və məhsulun xarab olmasına səbəb olan çürük bakteriyaların inkişafı üçün ideal bir mühit yaradır. Digər tərəfdən, hava çox quru və isti olarsa, o, amansız bir nasos kimi, soğanın içindəki şirəliliyi çıxarır, onu axsa, boş və solğun edir.

Müəyyən bir rütubət səviyyəsini saxlamaqdan əlavə, soğanın uzun müddət saxlanması üçün ideal şərtlər balans tələb edir: otaq sərin, quru və yaxşı havalandırılmalıdır.

Bu tarazlığı təmin etmək üçün soğanı heç vaxt hava keçirməyən qablaşdırmada saxlamaq olmaz. Onlar torlarda, hörmə səbətlərdə və ya ventilyasiya deşikləri olan dayaz qutularda saxlanılmalıdır. Böyük miqdarda bir konteynerdə saxlamamaq və onları çoxlu nəm buraxan tərəvəzlərin, məsələn, kartofun yanında yerləşdirməmək vacibdir.

Bu sadə qaydalara riayət etməklə, soğanlarınızı quru, sərin və yaxşı havalandırılmış vəziyyətdə saxlamaqla məhsulunuz gələn mövsümə qədər təzə və sıx qalacaq.

News365.az 


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada