Yeni elmi dəlillər göstərir ki,
müntəzəm qəhvə və ya çay istehlakı dünyada ən çox yayılmış nevroloji
xəstəliklərdən biri olan Parkinson xəstəliyinin inkişaf riskini əhəmiyyətli
dərəcədə azalda bilər.
Bu barədə News365.az “Daily
Express US” istinadən məlumat verib.
Tədqiqatçılar bu içkilərdə olan
kofeinin beyin hüceyrələrinin zədələnməsinə və iltihabi reaksiyalara səbəb olan
oksidləşdirici stressi azalda biləcəyini aşkar ediblər. Alimlərin fikrincə, bu,
qəhvə və çayın sinir sisteminə qoruyucu təsirini izah edə bilər.
Parkinson xəstəliyi titrəmələr,
əzələ sərtliyi və motor koordinasiyası ilə bağlı problemlərlə xarakterizə
olunur və motor nəzarətindən məsul olan beynin bölgəsindəki neyronların
tədricən məhv olması nəticəsində yaranır.
Sinqapurdakı Duke-NUS Tibb
Məktəbinin tibb professoru Anq-Kin Tan izah edib ki, dünyanın müxtəlif
yerlərində - ABŞ-dan Asiyaya qədər - aparılan tədqiqatlar qəhvə istehlakı ilə
Parkinson xəstəliyi riskinin azalması arasında ardıcıl əlaqəni nümayiş etdirir.
Alim qeyd edib ki, "On il
ərzində gündəlik 2-3 stəkan qəhvə və ya çay içsəniz, xəstəliyin inkişaf riski
təxminən 25-30% azala bilər".
2010-cu ildə 26 elmi tədqiqatın
geniş meta-analizi təsdiqləyib ki, yüksək kofein istehlakı Parkinson
xəstəliyinin inkişaf riskini azaldır. Oxşar təsir təkcə qəhvə ilə deyil, həm də
çay və kola və ya şokolad kimi kofeinli içkilərlə də müşahidə olunur.
Lakin alimlər bu təsirin kofeinsiz
qəhvə ilə müşahidə olunmadığını aşkar ediblər. 2023-cü ildə professor Tanın
komandası nümayiş etdirib ki, hətta Parkinson xəstəliyinə genetik meylli
insanlar da müntəzəm olaraq qəhvə və ya çay içməklə risklərini azalda bilərlər.
Parkinson xəstəliyinin inkişaf
riskini başqa necə azalda bilərsiniz?
Mütəxəssislər pestisidlərə məruz
qalmamağı məsləhət görürlər. Kaliforniya Universitetinin bir araşdırması
göstərib ki, ziram, maneb və paraquat kimi maddələrə məruz qalma kənd
təsərrüfatı işçilərində Parkinson xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra
bilər.
UCLA Hərəkət Pozuntuları Proqramının
direktoru Jeff Bronstein vurğuladı:
"Xüsusilə çiyələk kimi tez-tez
pestisid qalıqları olan meyvə və tərəvəzləri istehlak edərkən kimyəvi
maddələrlə təmas minimuma endirilməlidir. Üzvi və ya ənənəvi məhsullar alsanız
da, yeməkdən əvvəl onları yumaq vacibdir."
Digər bir tövsiyə su filtrləri
quraşdırmaqdır. 2002-ci ildə aparılan bir araşdırmaya görə, ABŞ-da yeraltı su
nümunələrinin 44%-də sənaye həllediciləri, 38%-də isə pestisid qalıqları var
idi. Buna görə də, içməli suyun təmizlənməsi vacib bir profilaktik tədbirdir.
Nəhayət, alimlər qeyd edirlər ki,
səhərlər bir fincan qəhvə və ya çay içmək və suyun və qidanın keyfiyyətinə
diqqət yetirmək kimi sadə gündəlik vərdişlər beyin sağlamlığının qorunmasında
və ciddi nevroloji xəstəliklərin inkişafının qarşısının alınmasında mühüm rol
oynaya bilər.
News365.az