Qlobal
piylənmə epidemiyası ilə həkimlər getdikcə daha çox qidaların tərkibinə deyil,
həm də onların emal dərəcəsinə diqqət yetirirlər.
News365.az
xəbər verir ki, tədqiqatda 55 könüllü iştirak edib, onların hər biri səkkiz həftə
ərzində hər iki pəhriz növünə riayət edib, aralarında fasilə verib.
Bütün
iştirakçılar ümumiyyətlə balanslaşdırılmış pəhriz qəbul etdilər və istədikləri
qədər yeyə bildilər. Nəticələr göstərdi ki, eyni kalorili məzmunla subyektlər
minimal işlənmiş qidalardan (məsələn, yulaf ezmesi, evdə hazırlanmış makaron)
çox işlənmiş qidalar (barlar, hazır lazanya) pəhrizində olduğundan iki dəfə
artıq çəki itiriblər. Bu, gündəlik kalori çatışmazlığındakı fərqə uyğun gəlirdi
- 290 ilə 120 kkal. Eyni zamanda, insanlar nəinki daha sürətli arıqladılar, həm
də xüsusilə duzlu qidalara olan yemək istəklərini daha yaxşı idarə etdilər.
Əhəmiyyətli
bir detal: minimal işlənmiş bir pəhrizdə kilo itkisi, yağ kütləsinin və ümumi
suyun azalması, əzələ toxumasını itirmədən, yəni bədən tərkibinin yaxşılaşması
ilə baş verdi. Beləliklə, hətta ciddi pəhriz məhdudiyyətləri olmadan, daha az
işlənmiş qidalara keçid çəki və ümumi sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə təsir
göstərə bilər. Bu, evdə hazırlanmış sadə yeməklərin, bütün qidaların və yemək
seçimlərinə şüurlu yanaşmanın lehinə başqa bir arqumentdir.
News365.az