Yeni il yaxınlaşır. Və qayğılarımız
artır. Qayğılarımızdan biri də süfrəyə düzülən ləziz yeməklərdən daha az yeməkdir.
Çünki, həddən-ziyadə qidalanma həm çəki almamıza, həm də müxtəlif xəstəliklərə
yol açır.
Həkimlər düzgün qidalanmağı qaraciyərin
fəaliyyətinin saxlanmasında mühüm addım hesab edirlər. Bədənin normal fəaliyyəti
üçün əsas kimi çox yeməyin qarşısının alınmasını israr edirlər
News365.az bu dəfə izləyicilərinə qaraciyərin
necə qorunması haqda məlumat verəcək. Məlumdur ki, qaraciyər qandan toksinləri
çıxarır, qidaların həzmini təşviq edir. Lazımi biokimyəvi maddələr istehsal
edir, vitaminləri saxlayır və immunitet sistemini gücləndirir.
Qaraciyər özünü sağalda bilən ən məşhur
orqanlardan biridir. Bir infeksiya və ya zədəniz varsa, sağlam həyat tərzi
sürdüyünüz və yaxşı qidalandığınız müddətdə qaraciyəriniz özünü sağalda bilər.
Bəs, qaraciyərin sağlamlığına hansı
qidalar kömək edir?
Qəhvə
Kofein xroniki qaraciyər xəstəliyi
olan insanlara müsbət təsir göstərir. Qəhvənin qaraciyər üçün faydalarına dair
çoxlu sübutlar var. Qaraciyər fermentlərinin səviyyəsini azaldır ki, bu da
qaraciyərdə iltihabı azaldır
Yağlı qaraciyər xəstəliyi olan
insanlara gündə üç fincana qədər qəhvə içmək məsləhət görülür. Ancaq hətta
qaraciyər problemi diaqnozu qoyulmayanlar üçün bir fincan qəhvə də qaraciyərin
fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bu vəziyyətdə qəhvə şəkərsiz,
südsüz qara olmalıdır.
Çay
Həkimlər yaşıl çayı məsləhət görürlər.
Lakin qaraciyərin fəaliyyətinin qarşısının alınmasında çayın qəhvə ilə müqayisədə
nə qədər güclü rol oynadığı hələ məlum deyil.
Balıq və toyuq
Qaraciyərin ən vacib vəzifələrindən
biri müxtəlif zülalların, yağların və karbohidratların emal edilməsidir. Buna
görə də, pəhrizinizdə balıq və toyuq ətində olan sağlam proteinlər olmalıdır. Qaraciyər,
bədənin düzgün işləməsi üçün lazım olan zülalları istehsal etmək üçün tikinti
materiallarına ehtiyac duyur. Buna görə kifayət qədər yağsız protein istehlak
etmək vacibdir. Heyvan məhsullarından qaçınanlar üçün o, ərzaq səbətinə mərcimək,
qoz-fındıq və noxud daxil etməyi təklif edir.
Zeytun və zeytun yağı
Aralıq dənizi pəhrizinin kralları da
qaraciyər üçün super qidalar siyahısına daxildir. Zeytun E vitamini və qaraciyəri
qidalandıran antioksidanlarla zəngindir. Zeytun yağı yaxşı xolesterinin səviyyəsini
artırır ki, bu da təkcə ürəyi deyil, həm də qaraciyər yağlanmasına qarşı işləyir.
Yarpaqlı tərəvəzlər
K vitamini qan laxtalanma
faktorlarına faydalı təsir göstərən maddələrin sintezini təşviq edir. İspanaq
kimi yarpaqlı tərəvəzlərdə bu vitamin çox olur. Onların tərkibində qaraciyər
üçün də faydalı olan bir antioksidan olan glutatyon da var. Pəhrizinizdə
ispanaqdan əlavə kələm, kahı və s. olmalıdır. Giləmeyvələrdən qaragilə oxşar
xüsusiyyətlərə malikdir.
Buğda sıyığının bişirilməsi
Uzun müddətdə bu problem toksinlərin
yığılmasına səbəb ola bilər. Beta-qlükanlar adlanan həll olunan liflə zəngin
olan yulaf ezmesi qaraciyərimizə profilaktik təsir göstərən və orqanizmi piylənmədən
və iltihabdan qoruyan məhsulların siyahısında mütləq olmalıdır.
News365.az