Hansı tərəvəzi necə yesək daha faydalı olar?- SİYAHI

Hansı tərəvəzi necə yesək daha faydalı olar?- SİYAHI
09:02

Tərəvəz mikroelementlərin və vitaminlərin əvəzolunmaz mənbəyidir və çoxları hesab edir ki, tərəvəzləri çiy yemək daha yaxşıdır. Ancaq bu, bütün tərəvəzlərə aid deyil. Maksimum fayda əldə etmək üçün tərəvəzləri necə düzgün yemək lazımdır?

News365.az bu barədə ətraflı məlumat təqdim edir:

Yerkökü necə yemək olar?

Yerkökü həm çiy, həm də bişmiş halda yeyilə bilər. Çiy kök qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir, qaynadılmış yerkökü isə immunitet sistemini gücləndirir. Çiy yerkökü xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıran liflə zəngindir və bişmiş yerkökü bədəndə infeksiyalarla mübarizə aparan və göz sağlamlığını dəstəkləyən A vitamini istehsal etməyə kömək edən karotenoidləri buraxır. Dəmirlə zəngin olan qarabaşaq və ya darı ilə kök yemək yaxşıdır.

Göbələkləri necə yemək olar?

Bişmiş göbələklər xam göbələklərdən daha sağlamdır. Göbələklərdə B vitamini var ki, bu da yediyiniz qidaları enerjiyə çevirməyə kömək edir. Göbələk çiy yeyilə bilər, lakin onların tərkibində olan B vitamini bişirildikdə daha yaxşı mənimsənilir. Göbələklərin faydalı xüsusiyyətlərini itirməsinin qarşısını almaq üçün ən yaxşı bişirmə üsulu aşağı istilikdə bişirməkdir.

Pomidorları necə yemək olar?

Pomidor istənilən formada yeyilə bilər. Həm təzə, həm də bişmiş pomidorlarda praktiki olaraq heç bir kalori və ya yağ yoxdur və təzə pomidorlarda C vitamini yüksək olduğu üçün immunitet sisteminiz üçün yaxşıdır. Bişmiş pomidor ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir. Bir yeməkdə təzə və bişmiş pomidorların ən yaxşı birləşməsi. Pomidorda bişmiş pomidordan daha yaxşı mənimsənilən antioksidant likopen var: o, orqanizmi xərçəngdən qoruyur.

İspanağı necə yemək olar?

İspanaq çiy yeyilə bilər, amma bişmiş ispanaq daha sağlamdır. Qaynadılmış ispanaq kalsium və dəmir mənbəyidir. İmmunitet sistemini gücləndirir, bakteriyalarla mübarizə aparmağa kömək edir. İspanağın tərkibində A, E, K vitaminləri və sink də var. Bişmiş ispanaq sümük sağlamlığı üçün faydalıdır. İspanaqdan dəmiri daha yaxşı qəbul etmək üçün hazırlanmış məhsula C vitamini mənbəyi olan limon suyu səpmək olar.

Gül kələmini necə yemək olar?

Karnabahar həm çiy, həm də bişmiş halda yeyilə bilər. Bu tərəvəzdə xərçəngin inkişafının qarşısını alan bir çox komponent var. Bundan əlavə, gül kələmində C və K vitaminləri, həmçinin qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi üçün zəruri olan fol turşusu var. Fol turşusu və ya B9 vitamini qan təzyiqini tənzimləyir, ürək xəstəliyi riskini azaldır və göz xəstəliyi olan makula degenerasiyasının qarşısını alır. Gül kələmində qida maddələrini qorumaq üçün onu buxarda bişirmək yaxşıdır.

Çuğunduru necə yemək olar?

Çuğundur ən yaxşı qaynadılmış halda yeyilir. Bişmiş çuğundur insult və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Çuğundurun tərkibindəki iz elementləri qan axını yaxşılaşdırır, damarları sağlam saxlamağa və “pis” xolesterini azaltmağa kömək edir. Çuğundur da yüksək təzyiqə yaxşı təsir edən liflə zəngindir. Çuğundur suyu dözümlülüyü artırır, buna görə də məşqdən əvvəl onu içə bilərsiniz.

Bolqar bibəri necə yemək olar?

Bolqar bibəri antioksidanlarda yüksəkdir və bişirildikdə yemək daha sağlamdır. Bolqar bibərinin tərkibindəki karotenoidlər immunitet sistemini gücləndirir. Bişirildikdə, hüceyrə divarları məhv edilir, karotenoidlərin udulmasını asanlaşdırır. Bolqar bibərini bişirmək daha yaxşıdır, çünki qaynadarkən və ya buxarda bişirərkən bibərdə də kifayət qədər olan C vitamini suda həll oluna bilər.

Sarımsağı necə yemək olar?

Sarımsaq xam formada daha sağlamdır. Sarımsaq xərçəngin qarşısını almağa kömək edən antioksidan selenyumda yüksəkdir. Sarımsağın tərkibində həmçinin antiinflamatuar və antibakterial xüsusiyyətlərə malik olan allisin adlı bir ferment var. O, həmçinin xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir və qanı durulaşdırır. Sarımsaq bişirildikdə də faydalıdır, lakin yalnız 60 ° C-dən yuxarı temperaturda istilik müalicəsinə məruz qalmamışdır.

News365.az


Youtube kanalımız

Oxşar xəbərlər