Tərəvəz
mikroelementlərin və vitaminlərin əvəzolunmaz mənbəyidir və çoxları hesab edir
ki, tərəvəzləri çiy yemək daha yaxşıdır. Ancaq bu, bütün tərəvəzlərə aid deyil.
Maksimum fayda əldə etmək üçün tərəvəzləri necə düzgün yemək lazımdır?
News365.az bu barədə ətraflı məlumat təqdim edir:
Yerkökü necə
yemək olar?
Yerkökü həm
çiy, həm də bişmiş halda yeyilə bilər. Çiy kök qan təzyiqini aşağı salmağa kömək
edir, qaynadılmış yerkökü isə immunitet sistemini gücləndirir. Çiy yerkökü
xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıran liflə zəngindir və bişmiş yerkökü bədəndə
infeksiyalarla mübarizə aparan və göz sağlamlığını dəstəkləyən A vitamini
istehsal etməyə kömək edən karotenoidləri buraxır. Dəmirlə zəngin olan
qarabaşaq və ya darı ilə kök yemək yaxşıdır.
Göbələkləri
necə yemək olar?
Bişmiş göbələklər
xam göbələklərdən daha sağlamdır. Göbələklərdə B vitamini var ki, bu da
yediyiniz qidaları enerjiyə çevirməyə kömək edir. Göbələk çiy yeyilə bilər,
lakin onların tərkibində olan B vitamini bişirildikdə daha yaxşı mənimsənilir.
Göbələklərin faydalı xüsusiyyətlərini itirməsinin qarşısını almaq üçün ən yaxşı
bişirmə üsulu aşağı istilikdə bişirməkdir.
Pomidorları
necə yemək olar?
Pomidor istənilən
formada yeyilə bilər. Həm təzə, həm də bişmiş pomidorlarda praktiki olaraq heç
bir kalori və ya yağ yoxdur və təzə pomidorlarda C vitamini yüksək olduğu üçün
immunitet sisteminiz üçün yaxşıdır. Bişmiş pomidor ürək sağlamlığını dəstəkləməyə
kömək edir. Bir yeməkdə təzə və bişmiş pomidorların ən yaxşı birləşməsi.
Pomidorda bişmiş pomidordan daha yaxşı mənimsənilən antioksidant likopen var:
o, orqanizmi xərçəngdən qoruyur.
İspanağı necə
yemək olar?
İspanaq çiy
yeyilə bilər, amma bişmiş ispanaq daha sağlamdır. Qaynadılmış ispanaq kalsium və
dəmir mənbəyidir. İmmunitet sistemini gücləndirir, bakteriyalarla mübarizə
aparmağa kömək edir. İspanağın tərkibində A, E, K vitaminləri və sink də var.
Bişmiş ispanaq sümük sağlamlığı üçün faydalıdır. İspanaqdan dəmiri daha yaxşı qəbul
etmək üçün hazırlanmış məhsula C vitamini mənbəyi olan limon suyu səpmək olar.
Gül kələmini
necə yemək olar?
Karnabahar həm
çiy, həm də bişmiş halda yeyilə bilər. Bu tərəvəzdə xərçəngin inkişafının
qarşısını alan bir çox komponent var. Bundan əlavə, gül kələmində C və K
vitaminləri, həmçinin qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi üçün zəruri olan
fol turşusu var. Fol turşusu və ya B9 vitamini qan təzyiqini tənzimləyir, ürək
xəstəliyi riskini azaldır və göz xəstəliyi olan makula degenerasiyasının
qarşısını alır. Gül kələmində qida maddələrini qorumaq üçün onu buxarda bişirmək
yaxşıdır.
Çuğunduru
necə yemək olar?
Çuğundur ən
yaxşı qaynadılmış halda yeyilir. Bişmiş çuğundur insult və ürək xəstəlikləri
riskini azaldır. Çuğundurun tərkibindəki iz elementləri qan axını
yaxşılaşdırır, damarları sağlam saxlamağa və “pis” xolesterini azaltmağa kömək
edir. Çuğundur da yüksək təzyiqə yaxşı təsir edən liflə zəngindir. Çuğundur
suyu dözümlülüyü artırır, buna görə də məşqdən əvvəl onu içə bilərsiniz.
Bolqar bibəri
necə yemək olar?
Bolqar bibəri
antioksidanlarda yüksəkdir və bişirildikdə yemək daha sağlamdır. Bolqar bibərinin
tərkibindəki karotenoidlər immunitet sistemini gücləndirir. Bişirildikdə,
hüceyrə divarları məhv edilir, karotenoidlərin udulmasını asanlaşdırır. Bolqar
bibərini bişirmək daha yaxşıdır, çünki qaynadarkən və ya buxarda bişirərkən bibərdə
də kifayət qədər olan C vitamini suda həll oluna bilər.
Sarımsağı
necə yemək olar?
Sarımsaq xam
formada daha sağlamdır. Sarımsaq xərçəngin qarşısını almağa kömək edən
antioksidan selenyumda yüksəkdir. Sarımsağın tərkibində həmçinin
antiinflamatuar və antibakterial xüsusiyyətlərə malik olan allisin adlı bir
ferment var. O, həmçinin xolesterinin aşağı düşməsinə kömək edir və qanı
durulaşdırır. Sarımsaq bişirildikdə də faydalıdır, lakin yalnız 60 ° C-dən
yuxarı temperaturda istilik müalicəsinə məruz qalmamışdır.
News365.az