Xurmanın bilmədiyimiz 1001 faydası

Xurmanın bilmədiyimiz 1001 faydası
04 Noy 2024 09:09

Möcüzəvi meyvənin -xurmanın mövsümüdür. İndi bütün dükan-bazar bu meyvə ilə doludur. Nəzərə alaq ki, bu məhsulun bir neçə yüz çeşidi məlumdur. Onlar meyvənin rəngi, forması, rəngi və dadı, büzücü təsiri ilə fərqlənirlər. Ğızbüzən növlər yalnız tam yetişdikdə yeməli olur. Büzücü olmayan xurma bir az yetişməmiş olsa belə istehlak edilə bilər.

Bəs, xurma hansı vitaminləri özündə birləşdirir?

Tədqiqatlar müəyyən edib ki, 100 qramlıq xurmada orta kalorili məzmun təxminən 65-67 kilokalori təşkil edir. 1 xurmada təxminən 1 qram protein, 40 milliqram yağ və 16 qram karbohidrat, 2 qram pəhriz lifi var.

Meyvə pantotenik turşu ilə zəngindir.  100 qram xurmada təxminən 7,5 milliqaram B3 vitamini var ki, bu da gündəlik tələbatın 150 %-ni təmin edə bilir. Bundan əlavə, tərkibində beta-karotin, askorbin turşusu, B1, B2, PP vitaminləri, E, H və K vitaminləri var.

Bütün bitki mənbələri arasında xurma tiroid bezinin sağlamlığı üçün lazım olan ən çox yoda malikdir. Bir meyvə bu mikroelementə olan gündəlik tələbatı ödəyir.

Xurmanın daha hansı faydalı xüsusiyyətləri var?

Xurmanın sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Amma onu da hansısa miqdarda yemək lazımdır. Məsələn, gündə 400 qrama qədər xurma istehlak etmək daha yaxşıdır. Bu dadlı məhsuldan maksimum fayda əldə etmək üçün bu qədər kifayətdir. Xurma hərəkətliliyi artıran, toksinləri udan, mədə və bağırsaq şirələrinin ifrazını aktivləşdirən lif hesabına həzmin stimullaşdıran bir meyvədir. Askorbin turşusu sayəsində dəmirin sorulmasına kömək edir, B vitaminləri sayəsində qan əmələ gəlməsini stimullaşdırır.

Vitamin PP hesabına kapilyarların elastikliyini artırır, P və K vitaminləri sayəsində qanın reoloji xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırır. Bu, dərisi rosaceaya meylli olan və varikoz damarları üçün ilkin şərtləri olan insanlar üçün faydalıdır.

Retinanı və makulanı degenerativ dəyişikliklərdən qoruyan beta-karoten və zeaksantin ilə görmə kəskinliyini qorumağa kömək edir.

Yüngül bir diüretik təsir, ekstremitələrin şişkinliyini aradan qaldırmağa, artıq duzları çıxarmağa və urolitiyazın qarşısını almağa kömək edir.

Aterosklerozla mübarizə aparan fenolik birləşmələr sayəsində infarkt riskini azaldır.

Askorbin turşusu, B vitaminləri və mineralların yüksək konsentrasiyası ilə immunitet sistemini stimullaşdırmağa kömək edir.

Bununla belə bəzi insanlar sağlamlıqlarına zərər verməmək üçün xurma istehlakını məhdudlaşdırmalı və ya tamamilə dayandırmalıdırlar. Bunlar aşağıdakı şəxslərdir:

-üç yaşa qədər yaş körpələr;

- həzm sisteminin kəskin xəstəlikləri (qastrit, enterit, kolit);

- məhsula allergiya, fərdi dözümsüzlüyü olanlar.

Xurmadan hansı faydaların mümkün olduğunu qiymətləndirərkən, potensial zərəri unutmamalısınız. Xüsusilə büzücü dadı olan meyvələri çox yeməməlisiniz. Tərkibindəki taninlər həzm prosesini maneə törədir və mədədə bağırsaq tıkanıklığının inkişafını təhdid edən fitobezoarların meydana gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, artıq lif bağırsaq hərəkətliliyinin stimullaşdırılması səbəbindən qarında kramp ağrılarına səbəb olur. Meyvələrdə çoxlu şəkər var, ona görə də şəkərli diabet xəstələri ehtiyatla istifadə etməlidirlər

News365.az


Youtube kanalımız

Oxşar xəbərlər