Hava çirkliliyi ağciyərlərə mənfi təsir edir. Alimlər daim
onun mənfi təsirlərinin qarşısını almaq üçün yollar axtarırlar.
News365.az xəbər verir ki, Leicester Universitetinin yeni
araşdırması göstərir ki, müntəzəm meyvə istehlakı bu zərəri qismən azalda bilər.
Amsterdamda keçirilən Avropa Tənəffüs Cəmiyyəti Konqresində təqdim
edilən bir araşdırma, meyvə istehlakının hava çirkliliyinin ağciyərlərə mənfi təsirini
azalda biləcəyini göstərdi. Alimlər Böyük Britaniyanın Biobank-dan 200.000-ə
yaxın iştirakçının məlumatlarını tədqiq edərək, onların pəhrizini ağciyər
funksiyası və havadakı PM2.5 incə toz səviyyəsi ilə müqayisə ediblər.
Məlum olub ki, PM2.5 konsentrasiyasının hər 5 μg/m³ artmasına
görə, meyvə istehlakı az olan qadınlarda ekshalasiya həcmi 78 ml, çox meyvə yeyənlərdə
isə cəmi 57 ml azalıb. Tədqiqatçılar bunu meyvələrin antioksidant və
antiinflamatuar təsiri ilə əlaqələndirirlər ki, bu da ağciyərləri oksidləşdirici
stressdən və incə hissəciklərin yaratdığı iltihabdan qismən qoruya bilər. Kişilərdə
bu təsir müşahidə edilməmişdir, ehtimal ki, onların meyvə istehlakının az
olması səbəbindən. Gələcəkdə alimlər bu assosiasiyanı uşaqlarda sınaqdan keçirməyi
planlaşdırırlar.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, sağlam qidalanma azyaşlı
uşaqlar üçün xüsusilə vacibdir, çünki onların tənəffüs sistemi hələ də inkişaf
edir və onlar havadakı zərərli maddələrə xüsusilə həssasdırlar. Erkən yaşdan
meyvələrlə zəngin pəhrizin təbliği ağciyərlərin güclənməsinə kömək edir, lakin
bu, kompleks tədbirlər vasitəsilə havanın çirklənməsinin azaldılması ehtiyacını
əvəz etmir.
News365.az