Meyvə ağciyərlərin güclənməsinə kömək edir

Meyvə ağciyərlərin güclənməsinə kömək edir
15:45

Hava çirkliliyi ağciyərlərə mənfi təsir edir. Alimlər daim onun mənfi təsirlərinin qarşısını almaq üçün yollar axtarırlar.

News365.az xəbər verir ki, Leicester Universitetinin yeni araşdırması göstərir ki, müntəzəm meyvə istehlakı bu zərəri qismən azalda bilər.

Amsterdamda keçirilən Avropa Tənəffüs Cəmiyyəti Konqresində təqdim edilən bir araşdırma, meyvə istehlakının hava çirkliliyinin ağciyərlərə mənfi təsirini azalda biləcəyini göstərdi. Alimlər Böyük Britaniyanın Biobank-dan 200.000-ə yaxın iştirakçının məlumatlarını tədqiq edərək, onların pəhrizini ağciyər funksiyası və havadakı PM2.5 incə toz səviyyəsi ilə müqayisə ediblər.

Məlum olub ki, PM2.5 konsentrasiyasının hər 5 μg/m³ artmasına görə, meyvə istehlakı az olan qadınlarda ekshalasiya həcmi 78 ml, çox meyvə yeyənlərdə isə cəmi 57 ml azalıb. Tədqiqatçılar bunu meyvələrin antioksidant və antiinflamatuar təsiri ilə əlaqələndirirlər ki, bu da ağciyərləri oksidləşdirici stressdən və incə hissəciklərin yaratdığı iltihabdan qismən qoruya bilər. Kişilərdə bu təsir müşahidə edilməmişdir, ehtimal ki, onların meyvə istehlakının az olması səbəbindən. Gələcəkdə alimlər bu assosiasiyanı uşaqlarda sınaqdan keçirməyi planlaşdırırlar.

Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, sağlam qidalanma azyaşlı uşaqlar üçün xüsusilə vacibdir, çünki onların tənəffüs sistemi hələ də inkişaf edir və onlar havadakı zərərli maddələrə xüsusilə həssasdırlar. Erkən yaşdan meyvələrlə zəngin pəhrizin təbliği ağciyərlərin güclənməsinə kömək edir, lakin bu, kompleks tədbirlər vasitəsilə havanın çirklənməsinin azaldılması ehtiyacını əvəz etmir.

News365.az 


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada