Yapon alimləri pendirin daha bir xüsusiyyətini kəşf etdilər: Beyin funksiyasını dəyişdirir

Yapon alimləri pendirin daha bir xüsusiyyətini kəşf etdilər: Beyin funksiyasını dəyişdirir
17:06

Həftədə ən azı bir dəfə pendir yemək, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, dünyada 50 milyondan çox insana təsir edən ciddi bir xəstəliyin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Bu, yapon tədqiqatçılarının son nəticəsidir.

Bu, yaddaşa, düşüncəyə və insanın gündəlik fəaliyyətlərini yerinə yetirmə qabiliyyətinə mənfi təsir göstərən mütərəqqi degenerativ bir xəstəlik (daha doğrusu, bir qrup xəstəlik) olan demensiyadır. Xəstəlik beyindəki neyronların tədricən məhv olması və ölümü səbəbindən inkişaf edir və təbii yaşlanma ilə müqayisədə idrak funksiyasının daha sürətli azalmasına səbəb olur.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, demensiya 2021-ci ildə dünyada 50 milyondan çox insana təsir edib. Proqnoz qaranlıqdır: 2050-ci ilə qədər halların sayı üçqat arta bilər.

Bu fonda, Yapon alimlərinin Nutrients jurnalında dərc etdiyi yeni bir araşdırma, demensiya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda biləcək başqa bir pəhriz komponentini vurğuladı.

Tədqiqatda 65 yaşdan kiçik təxminən 8000 insan iştirak edib. Tədqiqatçılar müntəzəm olaraq pendir yeyənlərlə ondan tamamilə imtina edənlərin məlumatlarını müqayisə etdilər. Onlar həftədə ən azı bir dəfə pendir yeyənlərdə demensiya riskinin 24% daha aşağı olduğunu aşkar etdilər. Faiz fərqi kiçik görünsə də — 1.06% (pendir yeyənlər arasında 3.4%, yeməyənlər arasında isə 4.45%), 1000 nəfərlik şkala üzrə bu, demensiya hallarının 10.6% az olması deməkdir.

Bundan əlavə, artıq demensiya diaqnozu qoyulmuş iştirakçılar arasında müntəzəm pendir istehlakı diaqnozu nəzarət qrupu ilə müqayisədə orta hesabla bir həftə gecikdirdi.

Pendir niyə bu qədər faydalı ola bilər?

Alimlər bir neçə izahat təklif edirlər. Pendir neyron funksiyasını dəstəkləyən və onları zədələnmədən qorumağa kömək edən zülallar və vacib amin turşuları ilə zəngindir. Həmçinin, damar sağlamlığı üçün vacib olan qan kalsium səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edən yağda həll olan vitaminlər, xüsusən də K2 vitamini ehtiva edir.

Tədqiqat həmçinin qidalanma vərdişləri, həyat tərzi və sosial-iqtisadi status da daxil olmaqla digər amilləri də nəzərə aldı. Ət, balıq, tərəvəz və meyvə istehlakına düzəliş edildikdən sonra belə, pendirin müsbət təsiri əhəmiyyətli və statistik cəhətdən əhəmiyyətli olaraq qaldı.

Pendirin konkret növünə gəldikdə isə, üstünlük əhəmiyyətli rol oynamadı. Həftədə bir və ya iki dəfə pendir yeyən iştirakçıların əksəriyyəti emal olunmuş pendir seçdi (82,7%).

Lakin müəlliflər vurğulayırlar ki, bu ilkin nəticələr əlavə təhlil tələb edir. Xüsusilə koqnitiv sağlamlığa təsir edən pendir istehlakının konkret tezliyini və hansı pendir növlərinin ən böyük fayda verdiyini müəyyən etmək vacibdir. Buna baxmayaraq, tədqiqatçılar artıq fermentləşdirilmiş süd məhsullarının, xüsusən də pendirin koqnitiv funksiya üçün danılmaz faydaları olduğunu və buna görə də gündəlik pəhrizə daxil edilməli olduğunu iddia edirlər.

News365.az 

 


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada