Həftədə ən azı bir dəfə pendir yemək, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının
məlumatına görə, dünyada 50 milyondan çox insana təsir edən ciddi bir xəstəliyin
inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Bu, yapon tədqiqatçılarının
son nəticəsidir.
Bu, yaddaşa, düşüncəyə və insanın gündəlik fəaliyyətlərini
yerinə yetirmə qabiliyyətinə mənfi təsir göstərən mütərəqqi degenerativ bir xəstəlik
(daha doğrusu, bir qrup xəstəlik) olan demensiyadır. Xəstəlik beyindəki
neyronların tədricən məhv olması və ölümü səbəbindən inkişaf edir və təbii
yaşlanma ilə müqayisədə idrak funksiyasının daha sürətli azalmasına səbəb olur.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, demensiya
2021-ci ildə dünyada 50 milyondan çox insana təsir edib. Proqnoz qaranlıqdır:
2050-ci ilə qədər halların sayı üçqat arta bilər.
Bu fonda, Yapon alimlərinin Nutrients jurnalında dərc etdiyi
yeni bir araşdırma, demensiya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda biləcək başqa
bir pəhriz komponentini vurğuladı.
Tədqiqatda 65 yaşdan kiçik təxminən 8000 insan iştirak edib.
Tədqiqatçılar müntəzəm olaraq pendir yeyənlərlə ondan tamamilə imtina edənlərin
məlumatlarını müqayisə etdilər. Onlar həftədə ən azı bir dəfə pendir yeyənlərdə
demensiya riskinin 24% daha aşağı olduğunu aşkar etdilər. Faiz fərqi kiçik
görünsə də — 1.06% (pendir yeyənlər arasında 3.4%, yeməyənlər arasında isə
4.45%), 1000 nəfərlik şkala üzrə bu, demensiya hallarının 10.6% az olması deməkdir.
Bundan əlavə, artıq demensiya diaqnozu qoyulmuş iştirakçılar
arasında müntəzəm pendir istehlakı diaqnozu nəzarət qrupu ilə müqayisədə orta
hesabla bir həftə gecikdirdi.
Pendir niyə bu qədər faydalı ola bilər?
Alimlər bir neçə izahat təklif edirlər. Pendir neyron
funksiyasını dəstəkləyən və onları zədələnmədən qorumağa kömək edən zülallar və
vacib amin turşuları ilə zəngindir. Həmçinin, damar sağlamlığı üçün vacib olan
qan kalsium səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edən yağda həll olan vitaminlər,
xüsusən də K2 vitamini ehtiva edir.
Tədqiqat həmçinin qidalanma vərdişləri, həyat tərzi və
sosial-iqtisadi status da daxil olmaqla digər amilləri də nəzərə aldı. Ət,
balıq, tərəvəz və meyvə istehlakına düzəliş edildikdən sonra belə, pendirin
müsbət təsiri əhəmiyyətli və statistik cəhətdən əhəmiyyətli olaraq qaldı.
Pendirin konkret növünə gəldikdə isə, üstünlük əhəmiyyətli
rol oynamadı. Həftədə bir və ya iki dəfə pendir yeyən iştirakçıların əksəriyyəti
emal olunmuş pendir seçdi (82,7%).
Lakin müəlliflər vurğulayırlar ki, bu ilkin nəticələr əlavə təhlil
tələb edir. Xüsusilə koqnitiv sağlamlığa təsir edən pendir istehlakının konkret
tezliyini və hansı pendir növlərinin ən böyük fayda verdiyini müəyyən etmək
vacibdir. Buna baxmayaraq, tədqiqatçılar artıq fermentləşdirilmiş süd məhsullarının,
xüsusən də pendirin koqnitiv funksiya üçün danılmaz faydaları olduğunu və buna
görə də gündəlik pəhrizə daxil edilməli olduğunu iddia edirlər.
News365.az