Əvvəllər göstərilib ki, şəkərli sərinləşdirici içkilərin həddindən
artıq istehlakı həyəcanlılığın artmasına və yuxu problemlərinə səbəb ola bilər.
İndi isə məlum olub ki, bağırsaq mikrobiomunu dəyişdirərək psixi sağlamlığa
daha ciddi təsir etməklə, kümülatif təsirin mümkün olması mümkündür.
News365.az xəbər verir ki, Alman Diabet Araşdırma Mərkəzinin
yeni araşdırması göstərib ki, şəkərli sərinləşdirici içkilər təkcə maddələr
mübadiləsinə deyil, xüsusən də qadınların psixi sağlamlığına təsir edir.
Müntəzəm olaraq kola və ya limonad içənlərin depressiya riski
və daha ağır simptomları var. Alimlər bunu bağırsaq mikrobiomu ilə əlaqələndirirlər.
Çoxlu şəkərli içkilər içən qadınlarda əvvəllər depressiya ilə əlaqəli olan
Eggerthella cinsinin bakteriyaları daha çox yayılıb. Bu bakteriyalar, ehtimal
ki, soda və psixi pozğunluqlar arasında bioloji vasitəçi rolunu oynayır.
Maraqlıdır ki, kişilərdə belə bir əlaqə tapılmayıb. Bu, çox
güman ki, hormonal fərqlər və ya immun cavab fərqləri ilə əlaqədardır. Müəlliflər
hesab edirlər ki, depressiyanın qarşısının alınması və müalicəsində pəhriz və
onun mikrobiomaya təsiri daha yaxından nəzərə alınmalıdır və pəhrizdə kiçik dəyişikliklər
riski əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
News365.az