Meyvə qurusunun inanılmaz faydaları

Meyvə qurusunun inanılmaz faydaları
15:20

Qurudulmuş meyvələr hər zaman yanınızdadır. Onlar təzə meyvələr kimi tez xarab olmur. Onları yolda özünüzlə götürmək rahatdır, şirniyyatları asanlıqla əvəz edir və toxluq hissi verir.

Qurudulmuş meyvələr faydaların konsentratıdır, çünki qurutma zamanı su buxarlanır, vitaminlər, minerallar və lif qalır. Buna görə də 100 qram quru meyvənin tərkibində eyni çəkidə olan təzə meyvələrdən 3-4 dəfə çox qida maddəsi var.

Qara gavalı bağırsaqların işləməsinə kömək edir və güclü sümüklər üçün kalsium təmin edir.

Xurma dəmir, antioksidantlarla zəngindir və hətta asan doğuşa kömək edir, sonrakı mərhələlərdə hamilə qadınlar üçün tövsiyə olunur.

Quru ərik A vitamini və kalium mənbəyidir, ürək və görmə üçün faydalıdır.

Əncir gündəlik lif ehtiyacının 20%-ni təmin edir, həmçinin kalsium və maqnezium ehtiva edir.

Kişmiş qan təzyiqini normallaşdırır və yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir.

Bundan əlavə, qurudulmuş meyvələr qəlyanaltı üçün əlverişlidir - aclığınızı təmin etmək və şokolad çubuğuna çatmamaq üçün bir ovuc kifayətdir.

İstehlak riskləri

Ancaq bir mənfi cəhət var. Su itkisi səbəbindən təbii şəkərlər daha çox konsentrasiya olur. Məsələn, 100 qram xurmanın tərkibində təxminən 270 kkal və 65 qrama qədər şəkər var.

Hissələrə nəzarət etmək çətindir. Bir kiloqram alma yeyə biləcəyiniz ehtimalı azdır, ancaq 200 qram qurudulmuş alma asanlıqla, hətta fərqinə varmadan.

Həzm problemləri mümkündür. Həddindən artıq lif şişkinlik və ya narahatlığa səbəb ola bilər.

Əlavələr və konservantlar. Tez-tez istehsalçılar qurudulmuş meyvələri şərbətlə şirinləşdirir və ya gözəl bir rəng üçün sulfitlər əlavə edirlər (parlaq narıncı quru əriklər demək olar ki, həmişə işlənir).

Necə düzgün seçmək və istifadə etmək

Şəkər və konservantlar olmadan qurudulmuş meyvələrə üstünlük verin. Onlar tez-tez daha az cəlbedici bir görünüşə malikdirlər, lakin daha faydalıdırlar.

Normaya sadiq qalın: gündə 30-40 qram - bu fayda əldə etmək üçün kifayətdir, ancaq bədəni şəkərlə yükləmək deyil.

Onları zülal və ya yağlarla birləşdirin, məsələn, badamlı xurma, pendirli gavalı, qoz-fındıq ilə salatda əncir. Bu, qan şəkərində kəskin sıçrayışların qarşısını almağa kömək edəcəkdir.

Yeməklərdə istifadə edin, məsələn, yulaf ezmesi, evdə hazırlanmış barlar, salatlar, xəmirlər və ya hətta ət yeməklərinə əlavə edin, belə ki, onlar həm daha dadlı, həm də sağlam olacaqlar.

Qurudulmuş meyvələr sadəcə "şirin qəlyanaltı" deyil, vitaminlər və minerallar olan əsl ilk yardım dəstidir. Ancaq onlar təzə meyvələri tamamilə əvəz etməməlidirlər, çünki ikincisi bədəni tez-tez çatışmayan su ilə də təmin edir. Ən yaxşı seçim hər iki formatı birləşdirmək və moderasiya haqqında unutmamaqdır.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada