Qurudulmuş
meyvələr hər zaman yanınızdadır. Onlar təzə meyvələr kimi tez xarab olmur. Onları
yolda özünüzlə götürmək rahatdır, şirniyyatları asanlıqla əvəz edir və toxluq
hissi verir.
Qurudulmuş
meyvələr faydaların konsentratıdır, çünki qurutma zamanı su buxarlanır,
vitaminlər, minerallar və lif qalır. Buna görə də 100 qram quru meyvənin tərkibində
eyni çəkidə olan təzə meyvələrdən 3-4 dəfə çox qida maddəsi var.
Qara gavalı
bağırsaqların işləməsinə kömək edir və güclü sümüklər üçün kalsium təmin edir.
Xurma dəmir,
antioksidantlarla zəngindir və hətta asan doğuşa kömək edir, sonrakı mərhələlərdə
hamilə qadınlar üçün tövsiyə olunur.
Quru ərik A
vitamini və kalium mənbəyidir, ürək və görmə üçün faydalıdır.
Əncir gündəlik
lif ehtiyacının 20%-ni təmin edir, həmçinin kalsium və maqnezium ehtiva edir.
Kişmiş qan təzyiqini
normallaşdırır və yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir.
Bundan əlavə,
qurudulmuş meyvələr qəlyanaltı üçün əlverişlidir - aclığınızı təmin etmək və
şokolad çubuğuna çatmamaq üçün bir ovuc kifayətdir.
İstehlak
riskləri
Ancaq bir mənfi
cəhət var. Su itkisi səbəbindən təbii şəkərlər daha çox konsentrasiya olur. Məsələn,
100 qram xurmanın tərkibində təxminən 270 kkal və 65 qrama qədər şəkər var.
Hissələrə nəzarət
etmək çətindir. Bir kiloqram alma yeyə biləcəyiniz ehtimalı azdır, ancaq 200 qram
qurudulmuş alma asanlıqla, hətta fərqinə varmadan.
Həzm
problemləri mümkündür. Həddindən artıq lif şişkinlik və ya narahatlığa səbəb
ola bilər.
Əlavələr və
konservantlar. Tez-tez istehsalçılar qurudulmuş meyvələri şərbətlə şirinləşdirir
və ya gözəl bir rəng üçün sulfitlər əlavə edirlər (parlaq narıncı quru əriklər
demək olar ki, həmişə işlənir).
Necə düzgün
seçmək və istifadə etmək
Şəkər və
konservantlar olmadan qurudulmuş meyvələrə üstünlük verin. Onlar tez-tez daha
az cəlbedici bir görünüşə malikdirlər, lakin daha faydalıdırlar.
Normaya
sadiq qalın: gündə 30-40 qram - bu fayda əldə etmək üçün kifayətdir, ancaq bədəni
şəkərlə yükləmək deyil.
Onları zülal
və ya yağlarla birləşdirin, məsələn, badamlı xurma, pendirli gavalı, qoz-fındıq
ilə salatda əncir. Bu, qan şəkərində kəskin sıçrayışların qarşısını almağa kömək
edəcəkdir.
Yeməklərdə
istifadə edin, məsələn, yulaf ezmesi, evdə hazırlanmış barlar, salatlar, xəmirlər
və ya hətta ət yeməklərinə əlavə edin, belə ki, onlar həm daha dadlı, həm də
sağlam olacaqlar.
Qurudulmuş
meyvələr sadəcə "şirin qəlyanaltı" deyil, vitaminlər və minerallar
olan əsl ilk yardım dəstidir. Ancaq onlar təzə meyvələri tamamilə əvəz etməməlidirlər,
çünki ikincisi bədəni tez-tez çatışmayan su ilə də təmin edir. Ən yaxşı seçim hər
iki formatı birləşdirmək və moderasiya haqqında unutmamaqdır.
News365.az