Yüksək qan təzyiqi 60 yaşdan yuxarı
insanların üçdə ikisini təsir edir və hər il dünyada 10 milyon insanın ölümünə
səbəb olur. Çox vaxt asemptomatik olaraq ürək xəstəliyi, insult və digər
təhlükəli ağırlaşmaların riskini artırır.
News365.az xəbər verir ki, McGill
Universitetinin yeni araşdırması aşkar edib ki, beyin ənənəvi olaraq böyrək
funksiyası ilə əlaqəli olan hipertoniyanın bəzi formalarının inkişafında
çatışmayan halqa ola bilər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, pəhrizdə
duzun artıq olması beyində iltihaba səbəb olur və bu da yüksək təzyiqə səbəb
olur. İnsanların yemək vərdişlərini təqlid etmək üçün siçovullara 2 faiz duzlu
su verildi ki, bu da fast food, donuz əti, hazır əriştə və emal olunmuş
pendirlərlə zəngin pəhrizlə müqayisə edilə bilər. Bu pəhriz beynin müəyyən bir
bölgəsində immun hüceyrələrini aktivləşdirərək iltihaba və vazopressin (qan
təzyiqini artıran hormon) istehsalında artıma səbəb olur.
"Biz yüksək qan təzyiqinin
beyindən yarana biləcəyinə dair yeni sübutlar əldə etdik" deyə alimlər
yekunlaşdırıblar.
Bu kəşf vurğulayır ki, müntəzəm
olaraq həddindən artıq duz istehlakı təkcə ürək və qan damarlarına deyil, həm
də beyinə təsir edərək onu yüksək qan təzyiqinin formalaşmasında mərkəzi
iştirakçıya çevirir.
News365.az