Bu balıqlar çox FAYDALIDIR - Bədəndə D vitamini DEPOLAYIR

Bu balıqlar çox FAYDALIDIR - Bədəndə D vitamini DEPOLAYIR
13:06

D vitamini, kalsiumun əmilimi, hüceyrə böyüməsi və əzələ-skelet sistemi sağlamlığı üçün vacib yağda həll olunan bir vitamindir. Yetərsizliyi sümüklərin zəifləməsi və immun sistemin zəifləməsi kimi problemlərə səbəb ola bilər. Mütəxəssislərə görə, somon, skumbriya, sardalya və alabalıq kimi yağlı balıqlar, D vitamininin ən güclü təbii mənbələrindən biridir.


Milli Sağlamlıq İnstitutlarının məlumatlarına görə, balıqlar bəslənmə tərzləri sayəsində D vitamini ilə zəngindir. Günəş işığına məruz qalan fitoplankton və zooplanktonlarla qidalanan bu balıqlar, bədəndə D vitamini sintezini dəstəkləyən qiymətli qida mənbəyi kimi önə çıxır.

Ən Çox D Vitamini İlə Zəngin 6 Balıq Növü:


1. Gökkuşağı alabalığı (Rainbow Trout):

85 qramlıq porsiyon təxminən 16,2 mikroqram D vitamini təmin edir. Bu, günlük ehtiyacın 81%-ni qarşılayır. Alabalıq həmçinin zülal, B vitamini və sağlam yağlarla zəngindir.



2. Orkinos (Tuna):

D vitamini miqdarı alabalığa bənzərdir. Eyni zamanda ürək və beyin funksiyalarını dəstəkləyən omega-3 yağ turşuları ehtiva edir.



3. Somon (Salmon):

85 qram somon təxminən 14,2 mikroqram D vitamini verir. Araşdırmalara görə, vəhşi somon fermada yetişdirilən somona nisbətən daha çox D vitamini ehtiva edir. Baltik dənizi somonunda bu miqdar 556–924 IU arasında dəyişir.



4. Sardalya (Sardine):

İki kiçik sardalya 1,2 mikroqram D vitamini verir. Salatlarda və ya makaronlarda istifadə oluna bilər. Kalsium və omega-3 baxımından da zəngindir.



5. Ton balığı (Tuna Fish):

85 qramlıq porsiyon 1 mikroqram D vitamini təmin edir. Lakin yüksək civə miqdarı səbəbindən hamilə və əmizdirən qadınların tez-tez istifadə etməməsi tövsiyə olunur.



6. Ringa balığı (Herring):

85 qramlıq porsiyon 4,5 mikroqram D vitamini verir. Təzə ringa, salamura ilə müqayisədə daha az natrium ehtiva etdiyi üçün daha sağlam bir seçimdir.

Mütəxəssislərdən vacib xəbərdarlıq:

Mütəxəssislər qeyd edir ki, payız və qış aylarında günəş işığının azaldığı dövrdə bu balıqların müntəzəm istehlakı vacibdir. D vitamini ilə zəngin qidalanma həm immun sistemini gücləndirir, həm də bədəni yenidən balanslaşdırır.



Sizin reklam burada
Sizin reklam burada