Hər
mövsümün öz məhsulları var, istifadəsi ilin müəyyən vaxtına daha yaxşı
uyğunlaşmağa kömək edir. Yay dünyanın bir çox ölkəsində kifayət qədər miqdarda
yetişən tərəvəz və meyvələr mövsümüdür. Bununla belə yaşadığınız ölkədə mövcud
olan tərəvəzləri, meyvələri və giləmeyvələri yemək daha yaxşıdır. Çünki
orqanizm onlara erkən uşaqlıqdan öyrəşir.
Yayda yemək
necə olmalıdır?
Yay yeməklərinin
sağlam olması üçün öz meyarları var. Yayda sağlamlığa kömək edəcək məhsullar
bunlar olmalıdır:
-
susuzluğu yatırır, çünki yayda həmişə içmək istəyirsən
-
asanlıqla həzm olunan yüngül zülallarla zəngindir
-
immuniteti və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün probiyotikləri
ehtiva edir
-
təzə və təmiz, çünki yayda patogen orqanizmlərin fəaliyyəti əhəmiyyətli dərəcədə
artır.
Yay
menyusuna nə daxil edilməlidir?
Yayda
orqanizm qışa nisbətən təxminən 15% az kalori tələb edir ki, bu da istilik üçün
enerji sərf etmək ehtiyacının olmaması ilə əlaqədardır. Bununla belə, yeməkdən
imtina etməməlisiniz: sadəcə porsiyaları azalda və pəhrizinizə daha çox tərəvəz,
meyvə və asanlıqla həzm olunan zülallar əlavə edə bilərsiniz, o cümlədən:
-
yaşıl tərəvəzlər - ispanaq, kələm, xiyar, yaşıl lobya və zucchini. Onlar
minerallarla zəngindirlər ki, bu da yay üçün son dərəcə vacibdir, çünki insan
onların bir hissəsini tərləmə ilə itirir.
-
giləmeyvə - çiyələk, moruq, albalı, şirin albalı, böyürtkən, qaragilə,
qarğıdalı, qarağat, üzüm və pomidor. Giləmeyvə bədənin hidrobalansını qorumağa
kömək edir, əlavə olaraq, onlar dərini, saçları qoruduğu və bədənin vəziyyətinin
ümumi yaxşılaşmasına kömək etdiyi üçün yayda günəşə məruz qalmanın artması səbəbindən
zəruri olan bir çox antioksidan ehtiva edir;
-
Qatıqlar, kefir və fermentləşdirilmiş bişmiş süd - bu məhsullar bədəni sərinləməyə
kömək edir, həmçinin həzmə kömək edir və immunitet sistemini gücləndirir.
Onların hər biri isti və nəmli şəraitdə tez-tez artan stress altında olan
bağırsaq sağlamlığını təşviq edən probiyotikləri ehtiva edir;
-
kifayət qədər protein ehtiva edən toyuq və balıq, məsələn, donuz və mal ətindən
daha sürətli və daha asan həzm olunur. Yüngül zülallar yağlı ətlərdə olan
zülallardan daha aşağı bədən istiliyini saxlayır;
-
sitrus meyvələri - portağal, limon, əhəng. Bu qidaların tərkibində C
vitamini var ki, bu da təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də orqanizmə
istilik və günəşin təsirindən yaranan oksidləşdirici stressin öhdəsindən gəlməyə
kömək edir. Həm də enerji mübadiləsində rol oynayır, istidə yorğunluqla mübarizə
aparmağa kömək edir.
İsti
havada nə yemək olmaz?
Yemək vərdişlərini
dəyişdirmək çətindir, lakin yay aylarında bədəninizin istinin öhdəsindən gəlməsinə
kömək etmək üçün aşağıdakılardan istifadəni aradan qaldırmaq və ya heç olmasa
azaltmaq da daxil olmaqla, ona kömək etməlisiniz:
-
ultra işlənmiş qidalar - çipslər, fast food, qablaşdırılmış qəlyanaltılar,
rahat yeməklər və s.. Belə qidaların tərkibində çoxlu miqdarda natrium və süni əlavələr
var ki, bu da susuzlaşdırma və şişməyə səbəb ola bilər, bu da yay istisində çox
arzuolunmazdır;
-
yüksək yağ tərkibi olan qızardılmış qidalar. Onlar bədən istiliyini
artırır, həzmi yavaşlatır və susuzlaşdırmanı təşviq edir;
-
ədviyyatlar, xüsusilə isti olanlar, çünki onlar sizi istiləşdirir. Bədən
həddindən artıq isti olduğunu düşünür və tərləməyə başlayır;
-
sidikqovucu təsiri olan qəhvə və spirt. İsti havalarda həddindən artıq
sidik ifrazı susuzluğa səbəb ola bilər və spirt də bədənin temperaturu tənzimləmə
qabiliyyətini ləngidir.
-
yayda həzm problemlərinə və yüksək temperaturda həzm etmək üçün daha çox
enerji sərf etmək ehtiyacı səbəbindən narahatlıq hissi yarada bilən yağlı süd məhsulları.
News365.az