Yay pəhrizi: nə yeyə bilərsiniz və nədən qaçınmaq lazımdır?

Yay pəhrizi: nə yeyə bilərsiniz və nədən qaçınmaq lazımdır?
30 İyl 2025 15:00

Hər mövsümün öz məhsulları var, istifadəsi ilin müəyyən vaxtına daha yaxşı uyğunlaşmağa kömək edir. Yay dünyanın bir çox ölkəsində kifayət qədər miqdarda yetişən tərəvəz və meyvələr mövsümüdür. Bununla belə yaşadığınız ölkədə mövcud olan tərəvəzləri, meyvələri və giləmeyvələri yemək daha yaxşıdır. Çünki orqanizm onlara erkən uşaqlıqdan öyrəşir.

Yayda yemək necə olmalıdır?

Yay yeməklərinin sağlam olması üçün öz meyarları var. Yayda sağlamlığa kömək edəcək məhsullar bunlar olmalıdır:

-         susuzluğu yatırır, çünki yayda həmişə içmək istəyirsən

-         asanlıqla həzm olunan yüngül zülallarla zəngindir

-         immuniteti və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün probiyotikləri ehtiva edir

-         təzə və təmiz, çünki yayda patogen orqanizmlərin fəaliyyəti əhəmiyyətli dərəcədə artır.

Yay menyusuna nə daxil edilməlidir?

Yayda orqanizm qışa nisbətən təxminən 15% az kalori tələb edir ki, bu da istilik üçün enerji sərf etmək ehtiyacının olmaması ilə əlaqədardır. Bununla belə, yeməkdən imtina etməməlisiniz: sadəcə porsiyaları azalda və pəhrizinizə daha çox tərəvəz, meyvə və asanlıqla həzm olunan zülallar əlavə edə bilərsiniz, o cümlədən:

-         yaşıl tərəvəzlər - ispanaq, kələm, xiyar, yaşıl lobya və zucchini. Onlar minerallarla zəngindirlər ki, bu da yay üçün son dərəcə vacibdir, çünki insan onların bir hissəsini tərləmə ilə itirir.

-         giləmeyvə - çiyələk, moruq, albalı, şirin albalı, böyürtkən, qaragilə, qarğıdalı, qarağat, üzüm və pomidor. Giləmeyvə bədənin hidrobalansını qorumağa kömək edir, əlavə olaraq, onlar dərini, saçları qoruduğu və bədənin vəziyyətinin ümumi yaxşılaşmasına kömək etdiyi üçün yayda günəşə məruz qalmanın artması səbəbindən zəruri olan bir çox antioksidan ehtiva edir;

-         Qatıqlar, kefir və fermentləşdirilmiş bişmiş süd - bu məhsullar bədəni sərinləməyə kömək edir, həmçinin həzmə kömək edir və immunitet sistemini gücləndirir. Onların hər biri isti və nəmli şəraitdə tez-tez artan stress altında olan bağırsaq sağlamlığını təşviq edən probiyotikləri ehtiva edir;

-         kifayət qədər protein ehtiva edən toyuq və balıq, məsələn, donuz və mal ətindən daha sürətli və daha asan həzm olunur. Yüngül zülallar yağlı ətlərdə olan zülallardan daha aşağı bədən istiliyini saxlayır;

-         sitrus meyvələri - portağal, limon, əhəng. Bu qidaların tərkibində C vitamini var ki, bu da təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də orqanizmə istilik və günəşin təsirindən yaranan oksidləşdirici stressin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Həm də enerji mübadiləsində rol oynayır, istidə yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir.

İsti havada nə yemək olmaz?

Yemək vərdişlərini dəyişdirmək çətindir, lakin yay aylarında bədəninizin istinin öhdəsindən gəlməsinə kömək etmək üçün aşağıdakılardan istifadəni aradan qaldırmaq və ya heç olmasa azaltmaq da daxil olmaqla, ona kömək etməlisiniz:

-         ultra işlənmiş qidalar - çipslər, fast food, qablaşdırılmış qəlyanaltılar, rahat yeməklər və s.. Belə qidaların tərkibində çoxlu miqdarda natrium və süni əlavələr var ki, bu da susuzlaşdırma və şişməyə səbəb ola bilər, bu da yay istisində çox arzuolunmazdır;

-         yüksək yağ tərkibi olan qızardılmış qidalar. Onlar bədən istiliyini artırır, həzmi yavaşlatır və susuzlaşdırmanı təşviq edir;

-         ədviyyatlar, xüsusilə isti olanlar, çünki onlar sizi istiləşdirir. Bədən həddindən artıq isti olduğunu düşünür və tərləməyə başlayır;

-         sidikqovucu təsiri olan qəhvə və spirt. İsti havalarda həddindən artıq sidik ifrazı susuzluğa səbəb ola bilər və spirt də bədənin temperaturu tənzimləmə qabiliyyətini ləngidir.

-         yayda həzm problemlərinə və yüksək temperaturda həzm etmək üçün daha çox enerji sərf etmək ehtiyacı səbəbindən narahatlıq hissi yarada bilən yağlı süd məhsulları.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada