Pəhrizin əsas
prinsipi qida maddələrinin bədənə balanslı şəkildə daxil olmasıdır. Və hər şeydən
əvvəl zülallara və lifə olan ehtiyacımızın necə ödənildiyini izləməkdir. Məsələn
vitamin C leykositlərin - infeksiyalarla aktiv mübarizə aparan ağ qan hüceyrələrinin
istehsalını stimullaşdırır
İmmunitet
orqanizmin infeksiyalara və xəstəliklərə qarşı müqavimət və mübarizə qabiliyyətidir.
Bu, immunitet sistemi vasitəsilə baş verir. Havaların soyuq keçməsi ilə əlaqədar
virus xəstəliklərinin sayı arta bilər, ona görə də sağlamlığınızın qeydinə
qalın.
Bəs immuniteti
artırmaq üçün nə yemək lazımdır?
İlk növbədə
təbii qidalara üstünlük verilməlidir. Daha sonra isə aşağıdakı məhsullar qida
rasionuna daxil edilməlidir.
Qaragilə
Onların tərkibində
bədəni qoruyan antosiyaninlər, flavonoidlər, fenolik turşular və stilbenlər
kimi bir çox fitokimyəvi maddələr var.
Qaragilədə
olan çoxlu sayda antioksidant onların tünd mavi qabığında olur. Söhbət
antosiyaninlərdən, iltihabla mübarizə aparmağa və beyni qorumağa kömək edən
güclü antiinflamatuar birləşmələrdən gedir.
Nar
Narın şirəli
yaqut-qırmızı toxumlarında olan antioksidantlar piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri
və diabet kimi xroniki xəstəliklərlə əlaqəli müəyyən biomarkerlərin səviyyəsini
azaldır. Bu sağlamlıq faydaları əsasən antioksidan punicalaganın olması ilə
bağlıdır.
Böyürtkən
Böyürtkəni təşkil
edən toxumların hər birində güclü sağlamlıq faydaları təmin edən A və C
vitaminləri, karotenoidlər, sterollar və terpenoidlərlə zəngin qoruyucu birləşmələr
var.
Moruq
Moruq oksidləşdirici
stress və iltihabla mübarizə apara bilən, bir çox xroniki xəstəliklərin
inkişafının qarşısını alan qoruyucu antioksidantlarla yüklənir.
Bunlardan əlavə
kifayət qədər protein yeyin
Bu niyə
vacibdir?
Çünki amin
turşuları orqanizmdə immun sistemimizi tənzimləyən antikor və sitokinlər əmələ
gətirir. Zülallar həmçinin bir çox mikroelementləri bədən boyunca nəql edir.
Odur ki, qida rasionunda zülal çatışmazlığı olarsa, immun funksiyası aşağı düşər.
Paxlalılar,
qarabaşaq yarması və qoz-fındıq haqqında unutmayın, onlar bitki mənşəli protein
mənbəyidir.
C vitamini
olan məhsullar əlavə edin
C vitamini
immunitet sistemində mühüm rol oynayır, bizi infeksiyalardan qorumağa kömək edən
limfositlərin istehsalını təşviq edir. Vitamin C həm də antioksidantdır, sərbəst
radikalların hüceyrələrə təsirini azaldır və buna görə də orqanizmdə iltihabı
azaldır. C vitamini də dərinin müdafiə sisteminin bir hissəsidir.
News365.az