Maraqldır, niyə burnumuz axan zaman
isti süd içə bilmirik? Xəstə ikən hansı qidalar dərmanlara allergiyaya səbəb
ola bilər? Bəs, xəstəlik zamanı şirniyyat niyə zərərlidir?
Təbii ki, bu cür suallar hər birimizi
narahat edir. Bununla bağlı araşdırma apardıq. Məlum oldu ki, xəstəlik zamanı dərmanlar
və müəyyən qidalar qəbul edərkən çarpaz allergiya baş verə bilər. Belə bir
allergiyanın ən məşhur nümunəsi aspirin və tərkibində salisilatlar olan məhsullar
- salisilik turşunun törəmələri ilə bağlıdır. Onlar əsasən meyvə və giləmeyvələrdə
olur: naringi, nektarin, ərik, gavalı, xurma...
Lakin onların mənbəyi bal, nanə və ya
çobanyastığı ilə çay və bəzi tərəvəzlər- balqabaq, badımcan, xiyar, qırmızı bibər
ola bilər. Antibiotiklər zəif tolere edilirsə, müalicə zamanı yumurta, toyuq, ət
və maya məhsullarını pəhrizdən çıxarmaq tövsiyə olunur. Fast food ağır yeməkdir,
həzmi çətinləşdirir, ona görə də xəstəlik zamanı hamburger və pizzadan uzaq
durmaq daha yaxşıdır.
Bu qidalar karbohidratlar və doymuş və
ya odadavamlı yağlarla doludur... Fast food mədə-bağırsaq traktını həddən artıq
yükləyir, buna görə də orqanizm patogenləri boğmaqdansa, bütün diqqətini həzmə
yönəltməlidir.
Konservləşdirilmiş qidaların tərkibində
çoxlu duz var ki, bu da susuzlaşdırma riskini artırır, bu da sağalmanı ləngidir.
Kolbasa və hisə verilmiş kolbasa kimi ultra işlənmiş qidalar da xüsusilə zəifləmiş
bədən üçün faydalı deyil.
Siz həmçinin sadə karbohidratlar,
şirniyyat və bişmiş məmulatlar, soda və şirələrin istehlakını azaltmalısınız. Şəkər
orqanizmin öz mikroflorasında patogen bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli şərait
yaradır ki, bu da iltihabi prosesləri ağırlaşdıra bilər.
Soyuqdəymə zamanı nə içmək olmaz?
Xəstə olanda zərərli ola biləcək təkcə
şəkərli içkilər deyil. Soyuqdəymə varsa,
həddindən artıq ehtiyatla ilıq süd içməlisiniz. Quru öskürək ilə boğaz ağrısını
aradan qaldırır, lakin axan burun və yaş öskürək üçün zərərlidir.
Mütəxəssis bildirib ki, güclü çay və
qəhvə yuxusuzluğa səbəb ola bilər, yuxu isə sağalmaq üçün son dərəcə vacibdir və
onların sidikqovucu təsirini də nəzərə almaq lazımdır. Soyuqdəymə zamanı
iltihablı selikli qişaları qıcıqlandırmamaq üçün isti içkiləri isti içkilərlə əvəz
etmək daha yaxşıdır.
Alkoqol yalnız immunitet sisteminin
qoruyucu funksiyalarını azaldır, həm də müəyyən dərman qəbul edərkən
kontrendikedir.
Soyuqdəyməyə nə yaxşıdır?
Xəstəlik və sağalma zamanı qida
asanlıqla həzm olunmalıdır. Ona görə də hinduşka, toyuq, balıq, avokado kimi zülallı bulyonlar
qəbul edilsə daha yaxşıdır. Kifayət qədər isti maye içdiyinizə əmin olun. Bunlar
bitki mənşəli infuziyalar, zəif çay, su, meyvə içkiləri ola bilər.
News365.az