Şampan və kürü bir çox ruslar üçün
Yeni il süfrəsinin dəyişməz atributlarıdır. Avropa və ABŞ-da onlar bayram əhval-ruhiyyəsinin
ayrılmaz hissəsinə çevriliblər.
Su əvəzinə şampan
Fransız rahib Dom Perignon 17-ci əsrin
ortalarında şərabın ikincili fermentasiyasını icad etdi: köpüklü şərab və ya
şampan belə ortaya çıxdı. Artıq 18-ci əsrin əvvəllərində Orlean Dükü o dövrün zəngin
və məşhurlarına şampan təqdim etdi. Fransa kral ailəsinin üzvləri qida təhlükəsizliyi
baxımından su əvəzinə şampan içməyə başladılar: köpüklü şərablarda bakteriya
yox idi. Şampan bütün mühüm şənliklərdə və bayramlarda boğulan XIV Lüdovikin
sevimli içkisinə çevrildi. Ən məşhur Yeni il içkilərindən birinə çevrilməzdən əvvəl
şampan gözlənilməz bir rol oynamalı idi. 18-ci əsrin sonunda Böyük Fransa
İnqilabından sonra dini ayinlər şampan şərabının müqəddəs su rolunu oynadığı
formal dini mərasimlərlə əvəz olundu. Fransız komandiri və daha sonra imperator
olan Napoleon Bonapart dedi ki, ona sadəcə şampan lazımdır: qələbələri qeyd etmək
və məğlubiyyətlərin ağrısını basdırmaq üçün.
Bayram şampan
18-ci əsrin əvvəllərində yalnız
elitanın ödəyə bildiyi şampan şərabının qiymətləri aşağı düşməyə başladı və
getdikcə daha çox insan köpüklü şərab ala bildi. Bununla belə, şampan kifayət qədər
bahalı məhsul olaraq qalırdı: Fransa xalqı onu adi şərab kimi içməyə imkanı yox
idi. Köpüklü şərab mühüm tarixi qeyd etmək və ya əlamətdar hadisəni qeyd etmək
üçün alınıb. Beləliklə, şampan bayram içkisinə çevrildi. 1850-ci ilə qədər
Fransada şampan istehsalı ildə 300.000-dən 20 milyon şüşəyə qədər artdı və
bütün dünyaya ixrac olunmağa başladı. Fransızlar 1891-ci ildə köpüklü şərablarını
"şampan" adlandırmaq üçün müstəsna hüquq əldə etdilər.
Sovet şampanını kim icad etdi?
Sovet şampanı İosif Stalinin sayəsində
ortaya çıxdı. 1936-cı ildə o, “Fransız klassikləri”ni sovet proletariatı üçün əlçatan
etmək qərarına gəldi. Bir il sonra SSRİ-də ilk şüşə köpüklü şərab istehsal
edildi. Sonra müharibə və müharibədən sonrakı yenidənqurma illəri gəldi və nəhayət,
sovet üsulu ilə şampan istehsalı 1960-cı illərin əvvəllərində quruldu. Məhz o
zaman Yeni il üçün köpüklü şərablar demək olar ki, hər bir sovet ailəsinə daxil
oldu, o cümlədən Yeni il proqramlarında populyarlaşdıqları üçün: ekrandakı
dövrün ulduzları həmişə əllərində şampan stəkanları tutdular, tamaşaçıları
qarşıdan gələn bayram münasibətilə təbrik etdilər.
Kürü: adi insanlardan padşahlara qədər
Fransa Yeni il üçün dünya şampanını və
ona dünya miqyasında məhəbbət bəxş etdi, lakin şirniyyat kimi kürü Rusiya tərəfindən
bizə verildi. Düzdür, hələ 12-ci əsrdə kürü, xüsusən də qara kürü Volqaboyu və
Xəzər dənizi sahillərində yaşayan sadə insanların yeməyi hesab olunurdu. Onlar
nərə balığı tutdular və tutduqları balığın bütün hissələrini yedilər, onları
heç bir şəkildə delikates hesab etmədilər. 16-cı əsrdə, qara kürünün böyük həvəskarı
olan İvan Dəhşətli məhsulu zadəganlar arasında populyarlaşdıranda hər şey dəyişdi.
Zamanla Rusiyada qara kürü dəbdəbə, güc və bolluq simvoluna çevrildi.
XVII əsrin sonlarında hollandlar,
ingilislər və fransızlar Rusiyadan qara kürü almağa başladılar. 19-cu əsrdə Xəzər
dənizindən gətirilən qara kürüsü dəbdəbənin sinonimi və rifah simvolu oldu:
bütün Avropada, eləcə də Amerikada süfrələrdə, o cümlədən Yeni il süfrələrində
idi.
İnsanlar niyə Yeni il ərəfəsində kürü
yeyirlər?
Sovet dövründə qızıl balıq kürüsünə
qırmızı ad verildi: rəng təyinatı onu qara, daha bahalı kürüdən fərqləndirirdi.
Qırmızı kürü 20-ci əsrin əvvəllərində məşhurlaşdı. Əgər 1960-cı illərdə qırmızı
kürü əlçatan, lakin bahalı məhsul idisə, 1970-1980-ci illərdə kifayət qədər
istehsal olunmadığından onu yalnız müəssisələrdən xüsusi sifarişlə əldə etmək
mümkün idi ki, bu da zavod və fabriklərin işçiləri tərəfindən istifadə
olunurdu.
Yeni il ərəfəsində şampan içmək və
kürü yemək necə?
Yeni il üçün kürü yemək və ya hədiyyə
kimi təqdim etmək olar. Həmçinin sendviçlər və ya tartletlər şəklində təqdim
edilə bilər. Bütün arzuların gerçəkləşməsi və gələn ilin uğurlu olması üçün
şampan şərabının nə vaxt və necə içilməsini izah edən bir sıra ənənələr var.
Güman edilir ki, şampan çan səsinə
açılmalıdır. Bu ənənənin necə meydana gəldiyi dəqiq məlum deyil. Çox güman ki,
19-cu əsrdə firavanlığı simvolizə edən şampan gələn ilə yaxşı bir şey gətirməklə
əlaqələndirilir.
Şampandan ilk qurtumla Yeni il üçün
bir arzu edə bilərsiniz və ya daha mürəkkəb bir yol seçə bilərsiniz: zənglər
vaxtı vurarkən bir arzu yazmalısınız, sonra arzu ilə kağız parçasını yandırın,
külləri bir stəkan şampan şərabına qoyun, sonra içmək lazımdır. Bu ənənə çox
güman ki, 1990-cı illərdə yaranıb və zamanla populyar mədəniyyət vasitəsilə
möhkəmlənib.
İşarələrdən biri deyir ki, Yeni il ərəfəsində
özünüzə şampan tökmək uğurlar və firavanlıq gətirir.
Yeni ildə şampan içmək və kürü yemək,
əgər nədənsə bu məhsulları bəyənmirsinizsə, qətiyyən lazım deyil. Ənənələr gözəldir,
ancaq zərər vermədikdə.
News365.az