Yeni ildə insanlar niyə şampan içirlər və kürü yeyirlər?- MARAQLI ƏNƏNƏ

Yeni ildə insanlar niyə şampan içirlər və kürü yeyirlər?- MARAQLI ƏNƏNƏ
26 Dek 2024 09:04

 

Şampan və kürü bir çox ruslar üçün Yeni il süfrəsinin dəyişməz atributlarıdır. Avropa və ABŞ-da onlar bayram əhval-ruhiyyəsinin ayrılmaz hissəsinə çevriliblər.

Su əvəzinə şampan

Fransız rahib Dom Perignon 17-ci əsrin ortalarında şərabın ikincili fermentasiyasını icad etdi: köpüklü şərab və ya şampan belə ortaya çıxdı. Artıq 18-ci əsrin əvvəllərində Orlean Dükü o dövrün zəngin və məşhurlarına şampan təqdim etdi. Fransa kral ailəsinin üzvləri qida təhlükəsizliyi baxımından su əvəzinə şampan içməyə başladılar: köpüklü şərablarda bakteriya yox idi. Şampan bütün mühüm şənliklərdə və bayramlarda boğulan XIV Lüdovikin sevimli içkisinə çevrildi. Ən məşhur Yeni il içkilərindən birinə çevrilməzdən əvvəl şampan gözlənilməz bir rol oynamalı idi. 18-ci əsrin sonunda Böyük Fransa İnqilabından sonra dini ayinlər şampan şərabının müqəddəs su rolunu oynadığı formal dini mərasimlərlə əvəz olundu. Fransız komandiri və daha sonra imperator olan Napoleon Bonapart dedi ki, ona sadəcə şampan lazımdır: qələbələri qeyd etmək və məğlubiyyətlərin ağrısını basdırmaq üçün.

Bayram şampan

18-ci əsrin əvvəllərində yalnız elitanın ödəyə bildiyi şampan şərabının qiymətləri aşağı düşməyə başladı və getdikcə daha çox insan köpüklü şərab ala bildi. Bununla belə, şampan kifayət qədər bahalı məhsul olaraq qalırdı: Fransa xalqı onu adi şərab kimi içməyə imkanı yox idi. Köpüklü şərab mühüm tarixi qeyd etmək və ya əlamətdar hadisəni qeyd etmək üçün alınıb. Beləliklə, şampan bayram içkisinə çevrildi. 1850-ci ilə qədər Fransada şampan istehsalı ildə 300.000-dən 20 milyon şüşəyə qədər artdı və bütün dünyaya ixrac olunmağa başladı. Fransızlar 1891-ci ildə köpüklü şərablarını "şampan" adlandırmaq üçün müstəsna hüquq əldə etdilər.

Sovet şampanını kim icad etdi?

Sovet şampanı İosif Stalinin sayəsində ortaya çıxdı. 1936-cı ildə o, “Fransız klassikləri”ni sovet proletariatı üçün əlçatan etmək qərarına gəldi. Bir il sonra SSRİ-də ilk şüşə köpüklü şərab istehsal edildi. Sonra müharibə və müharibədən sonrakı yenidənqurma illəri gəldi və nəhayət, sovet üsulu ilə şampan istehsalı 1960-cı illərin əvvəllərində quruldu. Məhz o zaman Yeni il üçün köpüklü şərablar demək olar ki, hər bir sovet ailəsinə daxil oldu, o cümlədən Yeni il proqramlarında populyarlaşdıqları üçün: ekrandakı dövrün ulduzları həmişə əllərində şampan stəkanları tutdular, tamaşaçıları qarşıdan gələn bayram münasibətilə təbrik etdilər.

Kürü: adi insanlardan padşahlara qədər

Fransa Yeni il üçün dünya şampanını və ona dünya miqyasında məhəbbət bəxş etdi, lakin şirniyyat kimi kürü Rusiya tərəfindən bizə verildi. Düzdür, hələ 12-ci əsrdə kürü, xüsusən də qara kürü Volqaboyu və Xəzər dənizi sahillərində yaşayan sadə insanların yeməyi hesab olunurdu. Onlar nərə balığı tutdular və tutduqları balığın bütün hissələrini yedilər, onları heç bir şəkildə delikates hesab etmədilər. 16-cı əsrdə, qara kürünün böyük həvəskarı olan İvan Dəhşətli məhsulu zadəganlar arasında populyarlaşdıranda hər şey dəyişdi. Zamanla Rusiyada qara kürü dəbdəbə, güc və bolluq simvoluna çevrildi.

XVII əsrin sonlarında hollandlar, ingilislər və fransızlar Rusiyadan qara kürü almağa başladılar. 19-cu əsrdə Xəzər dənizindən gətirilən qara kürüsü dəbdəbənin sinonimi və rifah simvolu oldu: bütün Avropada, eləcə də Amerikada süfrələrdə, o cümlədən Yeni il süfrələrində idi.

İnsanlar niyə Yeni il ərəfəsində kürü yeyirlər?

Sovet dövründə qızıl balıq kürüsünə qırmızı ad verildi: rəng təyinatı onu qara, daha bahalı kürüdən fərqləndirirdi. Qırmızı kürü 20-ci əsrin əvvəllərində məşhurlaşdı. Əgər 1960-cı illərdə qırmızı kürü əlçatan, lakin bahalı məhsul idisə, 1970-1980-ci illərdə kifayət qədər istehsal olunmadığından onu yalnız müəssisələrdən xüsusi sifarişlə əldə etmək mümkün idi ki, bu da zavod və fabriklərin işçiləri tərəfindən istifadə olunurdu.

Yeni il ərəfəsində şampan içmək və kürü yemək necə?

Yeni il üçün kürü yemək və ya hədiyyə kimi təqdim etmək olar. Həmçinin sendviçlər və ya tartletlər şəklində təqdim edilə bilər. Bütün arzuların gerçəkləşməsi və gələn ilin uğurlu olması üçün şampan şərabının nə vaxt və necə içilməsini izah edən bir sıra ənənələr var.

Güman edilir ki, şampan çan səsinə açılmalıdır. Bu ənənənin necə meydana gəldiyi dəqiq məlum deyil. Çox güman ki, 19-cu əsrdə firavanlığı simvolizə edən şampan gələn ilə yaxşı bir şey gətirməklə əlaqələndirilir.

Şampandan ilk qurtumla Yeni il üçün bir arzu edə bilərsiniz və ya daha mürəkkəb bir yol seçə bilərsiniz: zənglər vaxtı vurarkən bir arzu yazmalısınız, sonra arzu ilə kağız parçasını yandırın, külləri bir stəkan şampan şərabına qoyun, sonra içmək lazımdır. Bu ənənə çox güman ki, 1990-cı illərdə yaranıb və zamanla populyar mədəniyyət vasitəsilə möhkəmlənib.

İşarələrdən biri deyir ki, Yeni il ərəfəsində özünüzə şampan tökmək uğurlar və firavanlıq gətirir.

Yeni ildə şampan içmək və kürü yemək, əgər nədənsə bu məhsulları bəyənmirsinizsə, qətiyyən lazım deyil. Ənənələr gözəldir, ancaq zərər vermədikdə.

News365.az


Youtube kanalımız