Çoxları
belə hesab edir ki, qidalanma xoşbəxtlik üçün əsas ola bilməz. Lakin, alimlər təsdiq
ediblər ki, insanın əhval-ruhiyyəsi ilə bağırsaqları arasında əlaqə var. Ona
görə də bəzi qidalar əhval-ruhiyyəyə təsir edə bilər.
Bəs,
hansı qidalar əhvalınızı yüksəldə bilər?
Şokolad
Şokoladda
serotoninin xəbərçisi olan triptofan, əhval-ruhiyyəni yüksəldən stimulyator
olan teobromin və orqanizmin dopamin istehsal etmək üçün istifadə etdiyi
feniletilalanin var.
Banan
Məlumdur
ki, bananda serotonin var və eyni zamanda B6 vitamini ilə zəngindir -
orqanizmin özbaşına serotonin - xoşbəxtlik hormonu istehsal etməsi üçün ona
ehtiyacı var. Bananda çoxlu karbohidratlar da var ki, onlar qlükoza - beyin
üçün qidaya çevrilir.
Qəhvə
Qəhvə
içənlərin depressiyaya düşmə riski daha azdır, 2016-cı ildə aparılan
meta-analiz. Qəhvə mərkəzi sinir sistemini stimullaşdırır, bu da serotonin,
dopamin və norepinefrin daha aktiv şəkildə istehsal olunmasına səbəb olur.
Avokado
Avokado
təkli doymamış yağların əla mənbəyidir və eyni zamanda əhval-ruhiyyəni gücləndirir.
Tərkibində sinir sistemini və əhval-ruhiyyəni tənzimləmək üçün lazım olan
xolin, həmçinin stress səviyyəsini azaldan B vitaminləri var. Əlavə olaraq,
2020-ci ildə aparılan bir araşdırma, avokado istehlakının tərkibindəki faydalı
yağlar səbəbiylə qadınlarda narahatlığı azaltdığını göstərdi.
Göbələklər
Göbələklər
də avokado kimi sinir sistemi üçün vacib olan B vitaminləri ilə zəngindir. Göbələklərdə
həmçinin prebiyotiklər var - bağırsaq mikrobiotası üçün qida. Bundan əlavə, göbələklər
xoşbəxtlik və yaxşı əhval-ruhiyyə üçün cavabdeh olan bioavailable D vitamininin
əla mənbəyidir.
News365.az