Eritritol düşünüldüyü qədər təhlükəsiz deyilmiş

Eritritol düşünüldüyü qədər təhlükəsiz deyilmiş
16:00

Son illərdə aşağı kalorili dadlandırıcılar şəkərin sağlam alternativi kimi istehlakçılar arasında geniş populyarlıq qazanıb. Bununla belə, elm adamları müntəzəm olaraq istehlak edildikdə potensial risklərə diqqət çəkirlər.

News365.az xəbər verir ki, Kolorado Universitetində aparılan yeni araşdırma, zülal barları və şəkərsiz soda kimi pəhriz məhsullarında olan məşhur aşağı kalorili dadlandırıcı eritritolun əvvəllər düşünüldüyü qədər təhlükəsiz olmaya biləcəyini müəyyən edib.

Alimlər müəyyən ediblər ki, hətta kiçik miqdarda eritritol beyin damarlarını əhatə edən hüceyrələrin fəaliyyətini pozur. Xüsusilə, qan damarlarını genişləndirən maddənin istehsalı azalır, iltihab və sərbəst radikalların əmələ gəlməsi artır, qan laxtalarını həll etmək qabiliyyəti pisləşir ki, bu da insult riskini artıra bilər.

Əvvəllər qanda yüksək səviyyədə eritritolun növbəti üç il ərzində ürək-damar hadisələri riskinin artması ilə əlaqəli olduğu göstərilmişdir. Müəlliflər nəticələrin yalnız hüceyrə modelində əldə edildiyini vurğulayır, lakin onlar eritritol istehlakını izləməyi və xüsusilə müntəzəm istifadə zamanı məhsul etiketlərini diqqətlə oxumağı tövsiyə edirlər.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada