Son illərdə
aşağı kalorili dadlandırıcılar şəkərin sağlam alternativi kimi istehlakçılar
arasında geniş populyarlıq qazanıb. Bununla belə, elm adamları müntəzəm olaraq
istehlak edildikdə potensial risklərə diqqət çəkirlər.
News365.az
xəbər verir ki, Kolorado Universitetində aparılan yeni araşdırma, zülal barları
və şəkərsiz soda kimi pəhriz məhsullarında olan məşhur aşağı kalorili dadlandırıcı
eritritolun əvvəllər düşünüldüyü qədər təhlükəsiz olmaya biləcəyini müəyyən
edib.
Alimlər
müəyyən ediblər ki, hətta kiçik miqdarda eritritol beyin damarlarını əhatə edən
hüceyrələrin fəaliyyətini pozur. Xüsusilə, qan damarlarını genişləndirən maddənin
istehsalı azalır, iltihab və sərbəst radikalların əmələ gəlməsi artır, qan
laxtalarını həll etmək qabiliyyəti pisləşir ki, bu da insult riskini artıra bilər.
Əvvəllər
qanda yüksək səviyyədə eritritolun növbəti üç il ərzində ürək-damar hadisələri
riskinin artması ilə əlaqəli olduğu göstərilmişdir. Müəlliflər nəticələrin
yalnız hüceyrə modelində əldə edildiyini vurğulayır, lakin onlar eritritol
istehlakını izləməyi və xüsusilə müntəzəm istifadə zamanı məhsul etiketlərini
diqqətlə oxumağı tövsiyə edirlər.
News365.az