Sovet dövründə camaşır niyə qaynadılırdı, bu günsə yox?

Sovet dövründə camaşır niyə qaynadılırdı, bu günsə yox?
17 Sen 2025 16:08

Çamaşırların qaynadılması əşyaları ləkəsiz şəkildə təmiz saxlamaq və toxunuşa xoş gəlmək üçün zamanla sınaqdan keçirilmiş üsuldur. Paltaryuyan maşınlardan əvvəl də nənələrimiz çamaşırlarını steril və baxımlı saxlamaq üçün müntəzəm olaraq bu üsuldan istifadə edirdilər.

 

News365.az xəbər verir ki, camaşırların qaynadılması bir vaxtlar gündəlik geyim və yataq dəstinə qulluqun vacib hissəsi idi. Paltaryuyan maşınlardan və müasir yuyucu vasitələrdən əvvəlki günlərdə olduğu kimi, ləkələri, qoxuları və bakteriyaları aradan qaldırmağa kömək etdi, qaynama prosesinin özü təmizliyi və sterilliyi təmin etdi.

 

O zaman geyimlərin əksəriyyəti təbii liflərdən tikilirdi və onlar xüsusilə diqqətli qulluq tələb edirdilər. Buna görə də, qaynar paltarları saxlamaq üçün əsas üsul idi. Proses müxtəlif əlavələr - kül, çörək soda, sabun və bəzən hətta ağartıcı ilə suda qaynatmaqdan ibarət idi. Bu inqrediyentlər nəinki parçanı ağartmağa kömək etdi, həm də kimyəvi reaksiyalar və suyun pH-nı artıraraq bakteriyaları öldürdü.

 

Yüksək temperaturda müalicə əşyaların dezinfeksiya edilməsinə zəmanət verir, bu üsulu xəstəliklərin və xoşagəlməz qoxuların qarşısını almaq üçün populyar və vacib edir.

 

Bu gün çamaşırları qaynatmaq lazımdırmı?

 

Müasir paltaryuyan maşınlar və yuyucu vasitələr paltar baxımını çox sadələşdirib və qaynatmaq artıq lazım deyil.

Xatırlamaq vacibdir: qaynama bəzi parçalara, xüsusən də rəngli parçalara zərər verə bilər, ona görə də istifadə etməzdən əvvəl istehsalçının tövsiyələrini yoxlayın.

 

Mütəxəssislər bu üsuldan istifadə etməyi məsləhət görürlər:

 

-         xəstə insanların paltarlarını dezinfeksiya etmək;

 

-         inadkar ləkələrin (yağ, qan, şərab) çıxarılması;

 

-         ağardıcı və təravətləndirici çamaşırlar;

 

-         allergik reaksiyaların riskini azaldır.

 

Çamaşırları necə düzgün qaynatmaq olar?

 

Böyük bir qazana su tökün və təmizləyici maddələr əlavə edin: soda, çamaşır sabunu, yuyucu toz, ammonyak və ya ağartıcı (4-5 litr suya 1-2 yemək qaşığı).

 

-         Suyu bir qaynadək gətirin.

 

-         Çamaşırları suya qoyun və yaxşıca qarışdırın.

 

-         Ləkələr və bakteriyalar yox olana qədər 30-60 dəqiqə qaynadın.

 

-         Çamaşırları çıxarın, sərinləyin, sonra axan suyun altında yuyun.

 

Parçaya zərər verməmək üçün birbaşa günəş işığından qaçınaraq quruyana qədər asın.

News365.az

 


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada