Qida rasionumuzda qlüten xüsusi yer
tutur. Amma pəhriz saxlayan insanlar bir qayda olaraq qlütendən uzaq durmağa
çalışır. Ümumilikdə isə qlüteni sevməyən yoxdur.
Qlüten nədir?
Qluten buğda, çovdar və arpa kimi bəzi
taxıllarda olan zülallar qrupudur. Tərkibinə görə qlüten xəmir istehsalında
mühüm rol oynayır, ona elastiklik verir. Bəzi qida məhsullarının istehsalında
qatılaşdırıcı kimi də istifadə olunur. Geniş yayılmasına baxmayaraq, qlüten
mübahisəlidir.
Əksər insanlar üçün qlüten zərərli
deyil və balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Bu, toxumaların
böyüməsi və bərpası üçün zəruri olan zülal ehtiva edən bədənimiz üçün faydalı
amin turşularının mənbəyidir. Tərkibi təmiz olan taxıllar həmçinin dəmir,
maqnezium, B vitaminləri və lif kimi mühüm mikroelementləri ehtiva edir.
Ancaq bəzi insanlarda qlütenə qarşı həssaslıq
və ya dözümsüzlük var. Beləliklə, çölyak xəstəliyi, qluten yemək bağırsaq zədələnməsinə
səbəb olan bir otoimmün xəstəlikdir. Çölyak xəstəliyi olan insanlar pəhrizlərində
qlütendən tamamilə imtina etməlidirlər. Çünki hətta kiçik miqdarda da sonrakı həyatda
ağır nəticələrə səbəb ola bilər.
Qluten harada bol olur?
Taxıllarda. Buğda və onun törəmələri,
o cümlədən çörək, makaron, bəzi növ bişmiş məmulatlar irmik, çovdar və ondan
hazırlanmış çörək, arpa, arpa səmənindən hazırlanan içkilər və bəzi dənli
bitkilərdə zəngin qlüten olur.
Qluteni necə əvəz etmək olar?
Qluten dözümsüzlüyü və ya çölyak xəstəliyi
olan insanlar üçün diyetinizə daxil etmək üçün çoxlu alternativ qidalar var.
Onlardan bəzilərini təqdim edirik:
Qlutensiz taxıllar:
Düyü, qarğıdalı, darı, qarabaşaq
yarması, quinoa və amaranth qlutensiz karbohidratların əla mənbələridir.
Un qarışıqları:
Mağazalarda adətən düyü, qarğıdalı,
kartof və ya hindistan cevizi unundan ibarət əvvəlcədən hazırlanmış çörək qarışıqlarını tapa bilərsiniz.
Tərəvəz və meyvələr də qlutensizdir və
sağlam pəhrizin əsasını təşkil edir.
Süd və ət məhsulları:
Təbii süd məhsulları (heç bir qatqı
yoxdursa), ət və yumurta tərkibində qlüten yoxdur və zülalın əsas mənbələrindəndir.
Paxlalılar:
Mərci, lobya və noxud özü də olmayan
protein mənbəyidir.
Qlutensiz pəhrizə keçid əsaslandırılmalı
və bir mütəxəssisin nəzarəti altında həyata keçirilməlidir. Qlüteni pəhrizinizdən
tamamilə çıxarmaq yalnız yuxarıda göstərilən xəstəliklərdən biri ilə diaqnoz
qoyulduqda faydalı ola bilər. Bununla belə, qlutenin bir sıra müsbət xüsusiyyətlərə
malik olduğunu unutmayın. Qlutenin bədəninizə təsiri ilə bağlı hər hansı bir
şübhəniz varsa, məsləhət və diaqnoz üçün həkimə və ya dietoloqa müraciət etməlisiniz.
News365.az