Bağırsaq sağlamlığının təkcə həzmə deyil, həm
də beyin funksiyasına təsir etdiyi aşkar edilib. Qida təhlükəsizliyi kimi mənfi
sosial şərait pozulmuş mikrobiomun koqnitiv funksiyaya təsirini gücləndirə bilər.
News365.az xəbər
verir ki, Nyu Yorkdakı Mount Sinai Mərkəzinin alimlərinin iştirak etdiyi
yeni tədqiqat bağırsaq mikrobiomunun tərkibi ilə böyüklərdə koqnitiv pozğunluq
riski arasında əlaqə tapıb.
Ümumilikdə 360 iştirakçının pəhrizi, koqnitiv
statusu və mikrobiom tərkibi haqqında məlumatlar təhlil edilib. Nəticələr göstərdi
ki, qida çatışmazlığı və ya qidalı qidaya çıxışı məhdud olan insanların idrak
qabiliyyətinin zəifləməsi ehtimalı daha yüksəkdir. Bundan əlavə, aşkar
edilmişdir ki, aşağı mikrob müxtəlifliyi və bağırsaqda müəyyən bakteriyaların
çoxluğu da beyin funksiyasının pisləşməsi ilə əlaqələndirilir.
Alimlərin fikrincə, mikrobiomda bu cür dəyişikliklər
təkcə pəhrizin nəticəsi deyil, həm də bioloji mexanizm ola bilər ki, onun vasitəsilə
qida təhlükəsizliyi kimi sosial problemlərin reallaşması, idrak sağlamlığına
ciddi təsir göstərir. Buna görə də, demans və digər yaşa bağlı pozğunluqların
qarşısını almaq üçün, xüsusilə əhalinin həssas qruplarında bağırsaq
mikroflorasının sağlam tarazlığını bərpa etməyə yönəlmiş tədbirlərlə
qidalanmaya yaxşı çıxışı birləşdirəcək birləşmiş yanaşmadan istifadə etmək
vacibdir.