Əgər tez-tez qarında şişkinlik, qaz və narahatlıq hiss edirsinizsə, bəzi gündəlik qidalarınız bu vəziyyətin səbəbi ola bilər. İspaniyanın tanınmış endokrinoloqu Fransisko Rosero “El Español” nəşrinə verdiyi müsahibəsində bu mövzuya toxunub və vacib tövsiyələr verib.
News365.az xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, şişkinliyin əsas səbəblərindən biri şəkər tərkibli maddələrin – qlükoza, fruktoza və saxarozanın həzm zamanı tam parçalanmamasıdır. Nəticədə bu maddələr yoğun bağırsağa keçir və burada qaz yaradan bakteriyalar üçün “şərait” formalaşdırır.
Bu problem xüsusilə həssas mədə-bağırsaq sisteminə malik şəxslərdə və İBS (İrritabl Bağırsaq Sindromu) olan insanlarda daha kəskin şəkildə özünü göstərir.
Rosero bildirir ki:
Çörək və un məmulatları, tərkibindəki tez fermentləşən karbohidratlar səbəbindən şişkinliyə səbəb ola bilər;
Şirniyyatlar, sənaye üsulu ilə hazırlanmış çörəklər, qazlı içkilər və hətta “sağlam” hesab edilən müslilərdəki əlavə şəkər bu təsiri daha da gücləndirə bilər;
Fruktoza malabsorbsiyası (fruktozanın bağırsaqlarda lazımi şəkildə sorulmaması) da yayılmış problemdir və bu hal əhalinin təxminən üçdə birində rast gəlinir.
Rosero, həmçinin inək südünün istifadəsinə diqqət yetirilməsini tövsiyə edir. Əgər laktozanı parçalaya bilməyən fermentlər bədəndə azdırsa, süd şəkəri (laktoza) həzm olunmadan bağırsaqlara düşür, burada isə fermentasiya prosesinə səbəb olaraq qaz və şişkinlik yaradır.
Nəticə:
Əgər qarın şişkinliyindən əziyyət çəkirsinizsə, gündəlik rasiondan aşağıdakı məhsulları azaltmağı və ya tamamilə çıxarmağı düşünə bilərsiniz:
Şəkərli içkilər və şirniyyatlar
Sənaye üsulu ilə hazırlanmış çörək və un məmulatları
Meyvə şirələri və “sağlam” adı ilə satılan bəzi qidalar
Laktoza ehtiva edən süd və süd məhsulları
Rosero bu dəyişikliklərin bir çox insan üçün əhəmiyyətli dərəcədə rahatlıq gətirə biləcəyini vurğulayır