Emal edilmiş qidalar uşaqlar üçün nə qədər təhlükəlidir?

Emal edilmiş qidalar uşaqlar üçün nə qədər təhlükəlidir?
09:49

Böyüklər üçün həddindən artıq emal edilmiş qidaların zərərləri çoxdan məlumdur. Lakin bağırsaqları və immun sistemi yenicə formalaşmağa başlayan körpələrin sağlamlığına necə təsir etdiyini az adam bilir.

News365.az xəbər verir ki, San Paulo Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri tərəfindən həyata keçirilən yeni genişmiqyaslı tədqiqat həyatının ilk ilində 728 uşaqda bağırsaq mikrobiotasının vəziyyətini qiymətləndirdi.

Ultra işlənmiş qidaların müntəzəm istehlakının bağırsaqda faydalı bakteriyaların müxtəlifliyi və bolluğu ilə əlaqəli olduğu aşkar edilmişdir. Mənfi təsir xüsusilə ana südü ilə qidalanmayan uşaqlarda özünü göstərir. Belə ki, ana südü ilə qidalanan körpələrdə sağlam mikrofloranın əsas üzvü olan Bifidobakteriumun yüksək səviyyədə olduğu müəyyən edilib. Ancaq erkən süddən kəsilən və həddindən artıq işlənmiş qidalarla qidalananlar, piylənmə və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan yetkinlərin mikrobiotası üçün daha çox xarakterik olan Selimonas, Finegoldia və Blautia cinsləri üstünlük təşkil edirdi.

Bu, alimləri belə nəticəyə gətirdi ki, ana südü ilə qidalanma mikrobiotanı hətta ideal olmayan pəhrizlərdə də qismən qoruyur, ultra emal olunmuş qidaların zərərini azaldır. Xatırladırıq ki, ÜST-nin tövsiyələrinə əsasən, bu cür məhsullar iki yaşından kiçik uşaqların qida rasionunda olmamalıdır.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada