Böyüklər
üçün həddindən artıq emal edilmiş qidaların zərərləri çoxdan məlumdur. Lakin
bağırsaqları və immun sistemi yenicə formalaşmağa başlayan körpələrin
sağlamlığına necə təsir etdiyini az adam bilir.
News365.az
xəbər verir ki, San Paulo Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri
tərəfindən həyata keçirilən yeni genişmiqyaslı tədqiqat həyatının ilk ilində
728 uşaqda bağırsaq mikrobiotasının vəziyyətini qiymətləndirdi.
Ultra işlənmiş
qidaların müntəzəm istehlakının bağırsaqda faydalı bakteriyaların müxtəlifliyi
və bolluğu ilə əlaqəli olduğu aşkar edilmişdir. Mənfi təsir xüsusilə ana südü
ilə qidalanmayan uşaqlarda özünü göstərir. Belə ki, ana südü ilə qidalanan körpələrdə
sağlam mikrofloranın əsas üzvü olan Bifidobakteriumun yüksək səviyyədə olduğu
müəyyən edilib. Ancaq erkən süddən kəsilən və həddindən artıq işlənmiş
qidalarla qidalananlar, piylənmə və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan yetkinlərin
mikrobiotası üçün daha çox xarakterik olan Selimonas, Finegoldia və Blautia
cinsləri üstünlük təşkil edirdi.
Bu, alimləri
belə nəticəyə gətirdi ki, ana südü ilə qidalanma mikrobiotanı hətta ideal
olmayan pəhrizlərdə də qismən qoruyur, ultra emal olunmuş qidaların zərərini
azaldır. Xatırladırıq ki, ÜST-nin tövsiyələrinə əsasən, bu cür məhsullar iki
yaşından kiçik uşaqların qida rasionunda olmamalıdır.
News365.az