Son illərdə bitki yağları və onların tərkibində
olan omeqa-6 yağ turşusu olan linoleik turşusu xroniki iltihaba səbəb olduğu
deyilir.
Bəs bu iddialar nə dərəcədə əsaslıdır?
News365.az xəbər verir ki, linoleik turşu (LA) əksər
bitki yağlarında olur və bir çoxları pəhrizdə LA-nın artıq olmasının iltihabın
artması səbəbindən xroniki xəstəliklərin artması ilə əlaqəli olduğuna inanır.
Bununla belə, Sioux Falls Yağ Turşusu Tədqiqat
İnstitutunda (Cənubi Dakota, ABŞ) 3000-ə yaxın iştirakçı haqqında əldə edilən məlumatlar
pəhrizdə omeqa-6-ya mənfi münasibətin yenidən nəzərdən keçirilməsinin zəruriliyini
göstərir. Alimlər subyektlərin qanında LA və araxidon turşusunun səviyyəsini, həmçinin
iltihabın və oksidləşdirici stressin 10 biomarkerini təhlil ediblər. Yaş, cins,
siqaret və bədən çəkisi kimi faktorları nəzərə aldıqdan sonra, LA və araxidon
turşusunun yüksək səviyyələri aşağı iltihab markerləri ilə əlaqələndirildi.
Biomarkerlərin heç biri artırılmadı.
Bu, omeqa-6-nın zərərli olduğu fərziyyəsinə
ziddir. Beləliklə, LC istehlakının azaldılması çağırışlarının heç bir elmi əsası
yoxdur, yeni məlumatlar isə əksinə, pəhrizdə onun payının artırılmasının mümkün
faydalarını göstərir.
News365.az