Karbohidratlar
ənənəvi olaraq gəncliyin və incəliyin düşməni hesab olunur. Xüsusən də
arıqlamağa çalışan qadınlar arasında. Bununla belə, yeni genişmiqyaslı
araşdırma göstərdi ki, düzgün karbohidratların istehlakı, əksinə, aktiv və
sağlam qocalma şansını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.
News365.az
xəbər verir ki, Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin alimləri, demək olar ki, 48
min könüllünün iştirak etdiyi, orta yaşlı qadınların pəhrizində
karbohidratların təsiri ilə bağlı geniş bir kohort araşdırması apardılar. Məlumatların
təhlili göstərdi ki, tam taxıllarda, tərəvəzlərdə, meyvələrdə və paxlalılarda
olanlar kimi "yaxşı" karbohidratların istehlakı sağlam qocalma
şansını əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Pəhrizləri
pəhriz lifi və aşağı glisemik indeksli karbohidratlarla zəngin olan qadınlarda
xroniki xəstəliklər, koqnitiv zəifləmə və yaşla psixo-emosional vəziyyətin pisləşməsi
ehtimalı daha az idi. Bunun əksinə olaraq, zərif karbohidratların (məsələn, şəkər
və ağ un) istehlakı yaşlılıqda sağlam qalma ehtimalının aşağı olması ilə əlaqələndirildi.
Tədqiqat
həmçinin müəyyən etdi ki, pəhrizdə "pis" karbohidratlar, heyvan
zülalları və yağları yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz etmək sağlamlıq
göstəricilərində davamlı irəliləyişlərə səbəb olub. Beləliklə, karbohidratların
təkcə miqdarına deyil, keyfiyyətinə diqqət yetirmək aktiv və sağlam qocalığın
açarı ola bilər.
News365.az