Karbohidratlar qadınları daha tez qocaldır

Karbohidratlar qadınları daha tez qocaldır
10:07

Karbohidratlar ənənəvi olaraq gəncliyin və incəliyin düşməni hesab olunur. Xüsusən də arıqlamağa çalışan qadınlar arasında. Bununla belə, yeni genişmiqyaslı araşdırma göstərdi ki, düzgün karbohidratların istehlakı, əksinə, aktiv və sağlam qocalma şansını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.

News365.az xəbər verir ki, Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin alimləri, demək olar ki, 48 min könüllünün iştirak etdiyi, orta yaşlı qadınların pəhrizində karbohidratların təsiri ilə bağlı geniş bir kohort araşdırması apardılar. Məlumatların təhlili göstərdi ki, tam taxıllarda, tərəvəzlərdə, meyvələrdə və paxlalılarda olanlar kimi "yaxşı" karbohidratların istehlakı sağlam qocalma şansını əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Pəhrizləri pəhriz lifi və aşağı glisemik indeksli karbohidratlarla zəngin olan qadınlarda xroniki xəstəliklər, koqnitiv zəifləmə və yaşla psixo-emosional vəziyyətin pisləşməsi ehtimalı daha az idi. Bunun əksinə olaraq, zərif karbohidratların (məsələn, şəkər və ağ un) istehlakı yaşlılıqda sağlam qalma ehtimalının aşağı olması ilə əlaqələndirildi.

Tədqiqat həmçinin müəyyən etdi ki, pəhrizdə "pis" karbohidratlar, heyvan zülalları və yağları yüksək keyfiyyətli karbohidratlarla əvəz etmək sağlamlıq göstəricilərində davamlı irəliləyişlərə səbəb olub. Beləliklə, karbohidratların təkcə miqdarına deyil, keyfiyyətinə diqqət yetirmək aktiv və sağlam qocalığın açarı ola bilər.

News365.az


Sizin reklam burada
Sizin reklam burada